Niinpä sanoin miehelle hyvästit ja niine hyvineni huristelin kotiin. Sinne päästyäni soitin uudelle tuttavuudelleni. Hän kertoi tehneensä jonkinlaisia remonttitöitä, sillä talven tullessa hän siirtyi aina nukkumaan toiseen, lämpimämpään makuuhuoneeseen. Nyt oli tullut taas se aika, ja uuteen makuuhuoneeseen piti viritellä yövaloja sängyn molemmin puolin. Minulla oli sellainen käsitys, että huone, johon hän nyt talveksi muutti nukkumaan, oli vastikään remontoitu, eikä siellä vielä ollut nukkunut muita kuin joitakin satunnaisia vieraita.

Olimme jo viikolla sopineet, että tulisin viikonlopun viettoon tähän taloon. Vielä ennen lähtöäni soitin miehelle ja kysyin, oliko asia ok. Se sopi hänelle, ja niin pakkasin autoon joitakin tavaroita, joita ajattelin tarvitsevani viikonlopun aikana ja lähdin matkaan.

Koska oli jo ilta, emme enää käännelleet kaavoja kovinkaan kauaa, vaan sijasimme vuoteen uuteen makuuhuoneeseen ja kävimme yöpuulle. Tähän asti intiimiksi edennyt suhteemme oli sujunut mielestäni hyvin, vaikka hiukan ihmettelin sitä, ettei mies, minua huomattavasti nuorempi kun oli, ”pystynyt” kuin yhteen rakastelukertaan päivässä tai ylipäätään tapaamistemme aikana.

Minä taas nautin erotiikasta oikeanlaisen miehen kanssa ja vapauduttuani avioliiton kurimuksesta olin suorastaan puhjennut kukkaan sillä saralla. Ajattelin asian korjaantuvan ajan myötä, vaikka olisinkin toivonut jotakin ”enemmän” jo nyt. Painostaminen tuskin kuitenkaan saisi tässä tilanteessa aikaan muuta kuin huonoa, joten päätin katsoa ja odottaa.

Ihmetykseni oli kuitenkin suuri, kun mies rakasteltuamme lähes saman tien nousi vuoteesta ja siirtyi viereiseen aulaan sohvalle katsomaan televisiota. Minä olin kuvitellut, että tässä vaiheessa olisimme käpertyneet toistemme syliin ja nukahtaneet tyytyväisinä ja tyydytettyinä kumpikin. Joskus tuntien perästä mies sitten kömpi vuoteeseen ja asettui omalle puolelleen kauaksi minusta.

Aamulla hiljaiselo jatkui. Lisämausteensa siihen toi se, että talon lämmitysjärjestelmä oli mennyt rikki, ja sitä piti ryhtyä korjaamaan. Puuttumatta yksityiskohtiin kerron, että siinä touhussa muistui eroon päätynyt avioliittoni taas hyvin voimallisesti mieleeni. Kaikki meni kuin vanhan käsikirjoituksen mukaan. Tunnistin kaiken, mutta en saanut sanotuksi tai en halunnut myöntää, että asiat eivät nyt menneet niin kuin niiden olisi pitänyt mennä. Sunnuntain alkuiltapäivästä sain kuitenkin touhusta tarpeekseni. Pakkasin kimpsuni ja kampsuni ja lähdin kotiin.

Näin jatkui usean viikon ajan. Lopulta, kun asiaa tivasin, mies kertoi, että entiset naissuhteet kummittelivat yhä hänen elämässään. Hän oli ollut kihloissa, mutta kihlaus oli purkautunut. Siitä suhteesta mies väitti kuitenkin päässeensä eroon. Mutta tuoreempi, eroon päätynyt suhde vaivasi yhä. Sitä ei ollut käsitelty loppuun. Ilmankos minusta oli tuntunut, että meitä usein oli samassa vuoteessa ainakin kolme.

Loppujen lopuksi tilanne johti siihen, että kaikista ponnisteluistani huolimatta minä huomasin äkkiä olevani miehen terapeutti, jolle hän iltakaudet purki ongelmiaan aina lapsuudesta lähtien. Ymmärsin, että suhde oli kaikkea muuta kuin oikealla pohjalla, mutta mikä lie läheisyyden ja hyväksymisen tarve piti minua siinä kiinni, vaikka senkin ymmärsin, ettei mies edes hyväksynyt minua sellaisena kuin olin. Minä olin hänelle hyötykappale, jonka luokse saattoi mennä saamaan niin aineellista, fyysistä kuin psyykkistäkin hyvää. Mies käytti minua törkeästi hyväkseen, ja minä hölmö annoin sen tapahtua, vaikka selvästi näin, miten asiat olivat.

Onnekseni kuitenkin tajusin tilanteen, vaikka annoin sen vielä jatkuakin. Peilasin avioliiton aikaisia asioita tässä suhteessa ja näin selvästi, miten väärin kaikki asiat olivat olleet silloin, ja miten väärin ne nyt olivat. Taas jälkiviisaana sanon, että tuokaan aika ei silti mennyt hukkaan. Nyt lopulta silmäni aukenivat kokonaan näkemään kaiken tapahtuneen oikeassa valossa, vaikka minulla oli vielä matkaa siihen, että saisin riuhtaistua itseni lopullisesti irti menneestä. Tämän epäonnisen suhteen avulla se kuitenkin sitten, kumma kyllä tapahtui.