Oman kurkihirren alle ei nuoripari päässyt avioiduttuaan. Koti piti rakentaa isän vanhempien talouteen, jossa entuudestaan asustivat isän vanhin, luonnehäiriöinen sisar perheineen, epilepsiaa sairastava veli sekä ne sisaret, jotka eivät vielä olleet naimisissa tai olivat muuten liian nuoria lähtemään maailmalle.

Väkeä oli siis jo tupa täynnä, ja arvata saattaa, ettei uuden miniän ollut mitenkään helppo asettua taloksi. Työtä kyllä riitti, ja sitä myös uudella tulokkaalla varmasti teetettiin, mutta kohtelu oli kalseaa. Olihan äiti ”vain” muualta tullut miniä, jota saattoi juoksuttaa omilla asioillaan, kun taas muut asukkaat olivat talonväkeä: isäntä, emäntä ja talon tyttäriä tai poikia. Talo ei kylläkään ollut mikään iso ja komea maalaistalo, kaikkea muuta, mutta talo kuitenkin. Äidillä ei tullessaan tainnut olla juuri muita myötäjäisiä kuin sokerilusikka ja -pihdit.

Äidin puheista muistan, että kaikkein eniten hänelle aiheutti mieliharmia isän vanhin sisar, joka syytteli äitiä jopa munavarkaaksi. Sekä äidillä että kälyllä oli nimittäin munivia kanoja. Joskus kanat sattuivat munimaan vääriin pesiin, sillä eiväthän ne nyt mitenkään pystyneet tietämään, kenen kanoja olivat ja minne niillä oli lupa munia. Kukapa niiden tuotoksia olisi myöskään osannut ryhtyä erottelemaan. Silloin käly sai päähänsä, että äiti oli varastanut hänen kanojensa munat. Monenlaista muutakin harmia käly aiheutti, sillä hän oli paitsi luonnehäiriöinen niin myös hyvin ilkeä ja luulosairas ihminen.

Epilepsiaa sairastava veli oli myös varottava, sillä hän oli hyvin arvaamaton, jopa väkivaltainen. Tuohon aikaan ei epilepsiaa sairautena tunnettu vielä kovin hyvin. Niinpä veljeäkin hoidettiin mielisairaalassa, ja aina kun hän oli paremmassa kunnossa, hänet passitettiin kotiin. Oli siinä nuorella miniällä kestämistä, kun vastuksina vielä olivat isän naimattomat sisaret, jotka mennen tullen antoivat äidin ymmärtää, että hän oli heitä huonompi ja alempiarvoinen. Kun sota syttyi, lähti tytöistä ainakin kaksi lotaksi rintamalle. Sieltä palattuaan olivat he tietenkin kivunneet arvoasteikossa vielä ylemmäs, ainakin omasta mielestään.