Niin, syksy on tullut, ja talvikin tekee tuloaan hyvää vauhtia. Kaiken järjen mukaan kuuluisi kärpäsen jo viettää hyvin ansaitsemaansa talvilepoa verkkosilmiään lepuutellen ja siipiään sukien jossakin katonrajan mutkassa tai ikkunanraossa. Ja onhan se sinne yrittänyt tosissaan asettuakin. Mutta mikä lie sen aina hereille on havahduttanut.
Juuri kun tajuttomuuden verho raskaan hunnun lailla on ollut valtaamassa sen mielen sopukoita, on jokin taas yhtäkkiä säpsähdyttänyt sen hereille. Ei se ole kuitenkaan jaksanut asioihin sen suurempaa huomiota kiinnittää, vaan unisesti huokaisten on käärinyt siivenrepaleet ympärilleen ja yrittänyt uudemman kerran vaipua unen sinimaahan.
Mutta nyt ei se yrityksistään huolimatta siinä enää onnistu. Yhä uudestaan kaikuu sen korviin outo sana: ensin vain osittain ja kuin vahingossa, sitten yhä lujempaa, ja lopulta jo niin äänekkäästi, että kärpäsen on jätettävä mukava ja lämmin paikkansa ja lehahdettava katsomaan, mistä oikein on kysymys.
Hetken aikaa kärpänen pörräilee edestakaisin kuin oikeaa suuntaa hakien. Mistä ääni kuuluu? Mikä on tuo hieno sana? Mitä se mahtaa tarkoittaa? Ja ennen kaikkea, miksi sitä jatkuvasti toistetaan lintukodossa, jonne minkään pahan maailmassa ei pitäisi päästä luikahtamaan, ja jonka jäsenet, kärpäsen kuuleman mukaan, puolustavat toisiaan niin hyvässä kuin pahassakin aina henkeen ja vereen asti.
Tuosta puolustamisesta voi kukin olla tietysti mitä mieltä haluaa, niin kuin onkin, mutta kovasti sitä ominaisuutta aina siellä korostetaan. Ja tietysti siinä sivussa muutenkin kehuskellaan juuri tuon nimenomaisen porukan erinomaisuutta vähän jokaisella elämisen saralla.
Onhan se jo ihan toista vuotta sinnitellyt läpi tuulien ja tuiskujen, välillä karille ajaen, mutta sitten on se taas yhteisvoimin ja samaan hiileen puhaltaen kammettu merta kyntämään. Jokainen sen jäsen on tuota tärkeää yhteishenkeä ollut rakentamassa, eikä ole kavahdettu vaikeitakaan asioita.
Jos nyt joskus on ollutkin pientä sanaharkkaa ja erimielisyyttä, niin sitähän kuuluu välillä ollakin: ollaanhan tässä kuitenkin sentään vain ihmisiä, ei enkeleitä, vaikka aivan viime aikoina on kärpänen niidenkin siipien suihkinaa ollut sieltäpäin kuulevinaan. Mahtaneeko johtua lähestyvästä suuresta juhlasta, vai olisiko tosiaan niin, että jotkut lintukodon vähemmän? raadolliset yksilöt olisivat kovassa paineessa alkaneet sellaisiksi jalostua. Sellaisessahan timantitkin syntyvät. Voisiko enkeleitten kanssa olla vähän sama juttu, mene tiedä.
Niin tai näin, nyt on kärpänen jo aivan hereillä, ja sen kaikki aistit, tärkeätä virtuaalikynää myöten ovat terottuneet vastaanottamaan aistimuksia lintukodon suunnalta. Siellä käykin melkoinen kuhina. Sivuja availlaan, kommentteja kirjoitellaan, poiketaan välillä aivan uusissakin, ennen tuntemattomissa blogimaailmoissa. Ja aina vain kuulostaa siltä, että tuo outo sana on kaikkien huulilla.
Nyt kärpänenkin jo aivan selvästi erottaa, mikä se sana tai sanat ovat: plagiointi, plagioida, plagioija. Muitakin sanahirviöitä se erottaa: tekijänoikeus, copypaste, copyright, bloggaaja, sosiaalinen media. Se on jo aivan pyörällä päästään moisten termien ja vierasperäisten sanojen viidakossa. Eivät sen pienet hyönteisenaivot kykene tuollaisia sanoja tietämään tai ymmärtämään. Mistä siis apu?
Onneksi se kuitenkin on jo sen verran vanha konkari myös virtuaalimaailmassa, että se jo tietää, mistä apu löytyy. Kärpänen lehahtaa Googleen ja kirjoittaa hakuruutuun nuo sanat vuoron perään. Johan alkoi Lyyti kirjoittaa, kun sai oikean osoitteen, tuumii se pienessä mielessään, ja tavailee eteensä ruudulle ilmestyvää tekstiä.
Kärpänen aivan huumaantuu tuollaisesta tietomäärästä, ja ei muuta kuin tuumasta toimeen, joka muuten sivumennen sanottuna on maailman lyhin työmatka. Se alkaa vähän opiskella, ja kohta on ”copypaste” sillä hallinnassa kuin tyhjää vaan!
Sivistyssanakirja: plagioida
plagioida
esittää toisen tekijän tekstiä, musiikkia tm. taiteellista tai tieteellistä tuotantoa omanaan, varastaa. esim. Plagioida kansanmusiikkia, toisten tutkijoiden tuloksia. Itämaisesta kirjallisuudesta plagioitu tarina.
Copypaste eli "kopioi ja liitä" tai "leikkaa ja liimaa" -toiminto on toiminto, jolla tarkoitetaan tekstin (tai sen osan), kuvan, taulukon tms. nopeaa kopioimista tietokonesovelluksessa (yleensä tekstinkäsittelyohjelma), tietyn asiakirjan sisällä paikasta toiseen, tai asiakirjasta toiseen. Tekstiä ja sen osia sekä muita elementtejä voi yleensä kopioida myös sovelluksesta toiseen.
Tekijänoikeus
Tekijänoikeusmerkki © tulee termin englanninkielisestä vastineesta copyright.
Tekijänoikeus on tekijän lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa.[1] Tarkemmin sanottuna tekijänoikeus on joukko sääntöjä, jotka määrittelevät oikeudenomistajan yksinoikeuden määrätä teoksen kappaleenvalmistamisesta ja yleisön saataville saattamisesta sekä tämän yksinoikeuden poikkeukset eli tekijänoikeuden rajoitukset.
Teoksia voivat olla esimerkiksi kirjalliset tuotokset, elokuvat, äänitteet, taidemaalaukset ja sävelteokset. Kirjallisia teoksia ovat myös tietokoneohjelmat, kartat ja graafisesti muotoillut teokset. Tekijänoikeus ei suojaa ajatuksia, vain teoksen ilmiasua eli toteutustapaa.
Kun taustat nyt on selvitelty, on aika lehahtaa lintukodon katonrajaan ottamaan selvää, mikä siellä niin mieliä kuohuttaa näitten asioitten tiimoilta. Ja onhan siellä yhtä jos toistakin, mutta ei verkkosilmän ensisilmäyksellä loppujen lopuksi mitään kovinkaan yllättävää. Mielenkiintoista kuitenkin.
Kärpänen pujahtaa enimmät kärpäslätkien läimäytykset välttääkseen suojaisaan paikkaan tutkimustyötään tekemään. Mutta ensin on vähän tarkkailtava, että tietää, missä mennään…
Kommentit