Äiti lähti piikomaan. Se oli tuohon aikaan hyvin tavallista, sillä mitäpä muutakaan työtä kouluja käymättömät nuoret tytöt olisivat saaneet. Palkka ei kaksinen ollut, ja töitä sai tehdä melkein vuorokaudet ympäri, mutta tytöt saattoivat toki lukea palkakseen myös kaikki ne tiedot ja taidot, jotka he piikomispaikoistaan saivat, jos heillä vain oli kykyä ja halua omaksua niitä. Äidillä molempia sattui olemaan, ja hän olikin pidetty piika, joka nopeaoppisena ja taitavana oli rouvien suosiossa.

Äidin ensimmäinen ja ainoa, mikäli minä tiedän, palveluspaikka oli Härmän pappila. Pappilat toimivat pitkään pitäjän sivistyksen kehtoina, eikä Härmän pappila tehnyt poikkeusta. Papin rouva opasti piikansa niin ruuanlaittoon, kodinhoitoon kuin käsitöiden tekoonkin eli kaikkeen siihen, mitä talous- ja emäntäkoulut tarjosivat niille, joilla oli varaa sellaisiin mennä. Äitikin oppi monenlaisia elämässä tarpeellisia ja hyödyllisiä taitoja pappilassa piikana ollessaan.

Papin rouva oli hyvin tarkka siisteydestä. Äiti kertoi monta kertaa erästä hauskaa tapausta. Kun liinavaatteet oli pesty ja kuivatettu, ne piti tietenkin vetää, kääriä ja mankeloida. Pappilassa oli kaksi piikaa, äiti ja eräs toinen tyttö. Molemmat olivat nuoria ja iloisia, eikä olekaan mikään ihme, että lakanoita vedettäessä tyttöjä joskus nauratti niin, että ote lipesi ja pesty lakana putosi lattialle jommankumman käsistä.

Rouvan määräys oli, että jos niin sattui käymään, piti lakana oitis laittaa likapyykkikoriin. Puhtaan pyykin joukkoon sitä ei missään nimessä saanut laittaa, olihan se pudonnut lattialle. Tyttöjä ei tällainen ylimääräinen homma miellyttänyt, sillä pyykkäys, eritoten liinavaatteiden pesu varsinkin talviaikaan oli rankkaa. Niinpä he surutta käärivät lattialle pudonneen lakanan muun puhtaan pyykin joukkoon. Vain jos rouva sattui olemaan paikalla lakanan pudotessa, se kuuliaisesti laitettiin uudestaan pyykkiin.

Äiti kertoi, kuinka heitä nauratti, kun lakana joskus putosi. Kun rouvan sana oli piioille kuin laki, oli joskus mukava päästä vähän niskan päälle joissakin asioissa. Aivan yhtä hyvät unet rouva sai lattian kautta käyneessäkin lakanassa kuin kahteen kertaan pestyssä, vaikka ei sitä itse tiennytkään. Jos olisi tiennyt, ei siitä varmaan hyvää olisi piikaraukoille seurannut.