Ilari, Lari ja Joel

Ilari on miehen etunimi. Ilari on karjalainen muunnos nimestä Ilarion, joka puolestaan on muunnos latinan Hilariuksesta, joka tarkoittaa hyväntuulista tai reipasta. Nimi tunnetaan jo keskiajalta lähtien ja almanakassa Ilari on ollut vuodesta 1950. Väestörekisterikeskuksen mukaan on Ilari-nimen Suomessa saanut vuoden 2009 loppuun mennessä 13 438 miestä ja muutama nainen.

Lari on suomalainen miehen etunimi. Larin nimipäivä on 13. heinäkuuta. Sanasta "hilarus" (suom. iloinen) ovat muodostuneet nimet Ilari ja Lari, latinankielisenä nimenä on myös Hilarius. Väestörekisterikeskuksen mukaan on Lari-nimen Suomessa saanut vuoden 2009 loppuun mennessä 1 850 miestä ja alle viisi naista. Nimi on tullut käyttöön vasta 1900-luvun puolivälin aikoihin. Nimeen liittyvät pyhän muistopäivät ortodoksisessa kalenterissa ovat:

  • Pyhä Hilario uusi 28.3. ja 6.6.
  • Pyhittäjä Hilarion Suuri 21.10.
  • Marttyyri Hilarios 12.7.

Joel on heprealaisperäinen miehen etunimi, joka tarkoittaa "Jahve on Jumala". Vanhassa testamentissa Joel-nimi on 13 henkilöllä, joista tunnetuin on tämän niminen profeetta ja parannussaarnaaja. Suomen almanakassa nimi on ollut muutamin poikkeuksin 1708–1928 ja uudelleen vuodesta 1984. Väestörekisterikeskuksen mukaan on Joel-nimen Suomessa saanut 1800-luvun lopulta vuoden 2009 loppuun mennessä 9 760 henkilöä, joista suurin osa on vuoden 1980 jälkeen syntyneitä.

Yhen Ilarinki mää oon tuntenu. Mää olin sillon ekaa vuotta opiskelemassa ja tapasin sen toukokuussa. Oli hienot kesäset kelit. Ilari oli mukava mies. Se vei mut lentämään oikealla lentokoneella. Oulujärvi näytti komealta yläilimoista. Mutta vaan sen yhen kerran. Eikä me sen erän perästä sitte enää nähtykään. Lyhyestä virsi kaunis!