Nykyajan tekniikka, erityisesti tietotekniikka, on sitten ihmeellistä. Tarvitsipa ihminen mitä tietoa hyvänsä, on se tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden avulla löydettävissä käden käänteessä tai jopa sitäkin lyhyemmässä ajassa. Enää ei tarvitse täyttää kirjahyllyjään suurilla ja painavilla, vaikeasti käsiteltävillä tietokirjoilla, jotka paitsi että maksoivat maltaita, vanhenivat tietojensa osalta myös nopeasti.

Enää ei tarvitse välttämättä osata edes aakkosjärjestystä. Riittää, kun osaa kirjoittaa oikean tai oikeat hakusanat tai vähän sinnepäin, niin kohta ryöpsähtää silmien eteen maailma, jota ei osannut kuvitella olevan olemassakaan. Siitä sitten vain availemaan sivuja ja yllättäen voi löytää paljonkin sellaista, jota ei lainkaan etsinyt, mutta joka tarkemmin tutkittuna onkin ihan mielenkiintoista, joskus jopa tarpeellista.

Oma lukunsa on yhteydenpito muihin ihmisiin sähköisin keinoin. Tuntuu, ettei nykyisin ole ihminen ollenkaan, ellei omista vähintään yhtä sähköpostiosoitetta. Useimmilla meistä niitä taitaa kuitenkin olla useampia. On henkilökohtainen virallinen ja epävirallinen, on työposti ja lisäksi vielä saattaa olla lukuisa joukko tiettyä, äkillistä tarvetta varten luotuja osoitteita, jotka muutaman käyttökerran jälkeen voi poistaa tarpeettomina. Kätevää ja nopeaa, toden totta!

Kätevyys ja nopeus tuntuvatkin olevan nykyisin ne kriteerit, joita yhteydenpidossa eniten arvostetaan. On helppoa asettua kotosalla mukavasti tietokoneen ääreen, avata sähköposti ja huomata saaneensa taas monta viestiä. Muutama klikkaus ja siististi koneella kirjoitettu viesti avautuu luettavaksi. Lukemisen jälkeen taas muutama klikkaus ja viesti sulkeutuu seuraavaa lukukertaa varten tai sen voi tarpeettomana poistaa kokonaan. Ei enää vaikeasti avattavia kirjekuoria, ei epäselviä käsialoja ja tuhruisia kirjepapereita, ei luettujen kirjeitten arkistoimis- tai hävittämisvaivaa.

Ja kaikki tapahtuu muutamassa sekunnissa! Eikä nykytekniikan keinoin tarvitse olla edes tietokoneensa äärellä kotosalla, kun voi puhelimen avulla missä tahansa lukea saapuneet viestit ja myös vastata niihin. Ihmekös sitten, että monet meistä kulkevat puhelin kourassa vilkuillen tämän tästä, josko uusia tekstiviestejä tai sähköposteja olisi saapunut. Kahvilaan kahville mentäessä puhelin asetetaan näkyvälle paikalle pöydälle, jotta sivusilmällä voidaan seurata, mitä viestirintamalla tapahtuu, vaikka itse laite tietenkin kohteliaisuussyistä on laitettu äänettömäksi…