Luultavasti äiti viihtyi pappilassa, vaikka työtä olikin paljon. Ei hän silti piiaksi aikonut lopuksi ikäänsä jäädä. Vaasassa oli puuvillatehdas, jonne otettiin naisia töihin. Sinne äitikin lähti paremman palkan ja säännöllisen työajan toivossa. Papinrouva olisi mielellään pitänyt ahkeran ja taitavan piian pappilassa ja sanoikin sen äidille. Äiti kuitenkin halusi elämässään eteenpäin. Pappilan piikana siihen ei kovin suuria mahdollisuuksia ollut.

Läksiäislahjana sai äiti pappilasta hienot sokeripihdit.  Jo aiemmin oli hän saanut lahjaksi myös sokerilusikan. Kumpaiseenkin lahjaan oli kaiverrettu koristeellisin kirjaimin hänen etunimensä. Sokeripihdeillä ei myöhemmässä elämässä kovin paljon käyttöä ollut, mutta sokerilusikka oli käytössä lapsuudessani. Sitten sen varsi katkesi, ja äiti antoi sen minulle, samoin sokeripihdit.

Minä vein lusikan kultasepälle korjattavaksi, ja siitä tuli kuin uusi. Nyttemmin se on jo taas tummunut, mutta puhdistamalla siitä saa hienon lusikan. Toivon, että tyttäreni aikanaan säilyttää sen ja sokeripihdit muistona isoäidistään, joka palveli piikana Härmän pappilassa, ja siirtää ne taas perintönä omille lapsilleen.

Tehtaan tyttönä alkoi äidille aivan uusi elämä. Palkka oli piian palkkaan verrattuna iso, ja urakkatöillä sitä saattoi vielä kasvattaa. Äiti oli nuorena kaunis ihminen, ja kun hän osti uusia vaatteita ja käherrytti hiuksensa, kelpasi hänen mennä valokuvaamoon otattamaan itsestään oikein studiokuva. Kuvassa kaunis ja hoikka vaaleaverikkö seisoo ryhdikkäänä musta pitkä puku päällään valokuvaamossa. Kuva on onnistunut, se on sanottava. Sekin on minulla tallessa muistona äidin nuoruudesta.

En oikein tiedä, miksi äiti jätti tehdastyön. Varmasti se oli raskasta, mutta olisiko asiaan vaikuttanut myös jokin terveydellinen seikka, siitä en ole aivan varma. Joka tapauksessa äiti tapasi isän jossakin, en tiedä missä, ja he menivät kihloihin. Häätkin vietettiin pikapuoliin, sillä ensimmäinen lapsi ilmoitteli jo tulostaan. Kun esikoinen, poika, oli vain runsaan kuukauden ikäinen, tuli isälle käsky lähteä puolustamaan maata. Talvisota oli syttynyt.