Nuori perhe asettui asumaan Elinan kotitaloon, joka siihen maailman aikaan ja pienen maalaispitäjän mittapuun mukaan oli iso ja vauras maapaikka. Elina oli iäkkäitten vanhempien ainoa tytär, joten ajateltiin tietysti, että talo maineen ja omaisuuksineen aikanaan siirtyisi hänelle.

 Elinan isä oli Elinan äitiä useita vuosia nuorempi ja aikoinaan tullut taloon kotivävyksi. Nyt Elina äitinsä esimerkkiä seuraten nai itseään nuoremman miehen ja toi hänet kotivävyksi. Ja vielä hiukan huvittavana yksityiskohtana voi mainita, että myös Elinan ja Mikon tytär, Helinä meni naimisiin itseään useita vuosia nuoremman miehen kanssa. Kotivävyä ei Helinän miehestä kuitenkaan tullut, ja avioliitto on edelleen voimissaan.

Elämä maalla ja maalaistalossa ei ollut helppoa. Mikko oli ahkera työmies, mutta leipä oli lujassa kivisiä peltoja viljellessä ja metsätöitä tehdessä. Elinan isä oli vielä työkuntoinen ja teki töitä yhdessä Mikon kanssa. Häneen Mikko kertookin syntyneen hyvän suhteen, vaikka nuorten avioliitto ei varmasti kovin mieleinen hänelle ollut. Mutta ahkeruudellaan ja työteliäisyydellään sai Mikko Vertin sympatiat puolelleen.

Mihinkään ylimääräiseen ei juurikaan ollut varaa, mutta Mikko kertoo, että kun Helinä syntyi, hankki hän osamaksulla paikallisesta osuuskaupasta tälle vaunut. Tämä Mikon tapa osoittaa rakkauttaan näkyi hänen myöhemmissäkin toimissaan, kun toinen tytär aikanaan syntyi.

Maatalon töiden raskaus ja syötävän leivän niukkuus alkoi vähitellen rassata Mikkoa. Lisäksi hänestä tuntui, että hän teki työtä toiselle hyötymättä siitä juurikaan itse. Mikko päätti lähteä töihin paperitehtaalle toiselle paikkakunnalle. Perheen hän otti tietenkin mukaansa. Elina ei olisi halunnut lähteä kotoa, mutta muuta vaihtoehtoa ei ollut. Niin sitten muutettiin vieraisiin oloihin vuokrahuoneistoon. Mikolla oli töitä, mutta Elinalla oli tehtävänä ainoastaan kodista ja lapsesta huolehtiminen. Hän kaipasi lapsuudenkotiinsa, jossa saattoi elää vapaammin, ja jossa oli tuttuja ihmisiä ympärillä.

Elinan koti-ikävään saattoi olla muitakin syitä. Avioliitto oli solmittu pakon edessä, kun lapsi oli tulossa. Rakkaudesta ei tainnut kovin paljon olla tietoa. Lisäksi Mikon jo siihen aikaan osoittama mustasukkaisuus oli rasite avioliitolle. Elinaa ja taustoja tuntematta on vaikea sanoa, oliko Mikon epäilyille Elinan muista miehistä mitään perustetta. Ainakin ne perustuivat melko hatarille käsityksille.

 Mikko oli nimittäin jotenkin saanut käsiinsä Elinan päivänkirjamaisen muistikirjan. Siinä Elina kertoili jostakin kyyditsijästä, joka hänellä joskus, ennen avioliittoa oli ollut. Se oli Mikon mustasukkaisen mielen mukaan selvä osoitus Elinan uskottomuudesta ja löyhästä moraalista.

Onni ei tainnut olla kovinkaan tavallinen vieras nuoren perheen kodissa…