Sisko oli jo avioliiton alussa ilmoittanut, ettei halua synnyttää lapsia. Mikko oli siihen sen enempiä miettimättä suostunut; olihan hänellä jo Helinä, jota hän silloin tällöin tapasi, ja joka vieraili myös Mikon ja Helinän luona. Mutta ongelmaton ei ollut Mikon suhde lapseensakaan, tämä kun sattui pahaksi onneksi vielä olemaan tyttö.

Mikko kertoi, että joskus kun hän meni Helinää katsomaan, ilmoitettiin hänelle, että tyttö oli jossakin naapurissa kylässä, eikä isä näin ollen nähnyt tytärtään lainkaan. Sopii kyllä epäillä, ettei Mikko ollut lainkaan ilmoittanut tapaamisaikeistaan Elinalle, jotta tämä olisi voinut huolehtia siitä, että tytär olisi kotona isän vierailun aikana. Toisten ihmisten olisi Mikon mielestä pitänyt olla selvännäkijöitä ja ajatustenlukijoita ja osata vähintäänkin aavistaa, milloin Mikko korkeassa persoonassaan olisi missäkin paikassa.

Mutta nythän saattoi taas syyttää Elinaa siitä, että tämä käänsi lapsen isäänsä vastaan, ja sen Mikko tekikin. Myös Martta yhtyi samaan virteen, ja kaiken pahan alku ja juuri olikin sitten Elina ja tämän vääränlaiset kasvatusmetodit, eikä suinkaan se, että Mikko itse laiminlöi yhteydenpitoaan Helinään.

 Asia heitti synkän varjon isän ja lapsen väleihin, ja vaikka ne nyttemmin ovat parantuneet, eivät ne vieläkään ole kunnossa. Helinä kokee, että moni asia lapsuudesta kaipaisi kipeästi selvitystä, mutta kun Mikko ei myönnä mitään virheitään tai laiminlyöntejään, on niitä lähes mahdoton ryhtyä selvittämään. Sen on Helinä kertonut, että vaikka Mikko muuta väittääkin, ei Elina-äiti ole koskaan yrittänyt sotkea, saati rikkoa isän ja lapsen välejä. Se väite on tyypillistä Mikon oman syyllisyyden siirtämistä toisen kannettavaksi.

Sisko yritti hoitaa omaa osuuttaan Helinän ”äitipuolena”, mutta vaikeaa se oli. Mikon ote oli niin kuristava ja aina oikeassa oleva, että Siskon ja Helinän välit eivät koskaan päässeet muodostumaan mitenkään lämpimiksi. Ei kumpaisellakaan toki mitään pahaa sanottavaa toisestaan ole, mutta ei suurta kaihoakaan yhteistä aikaa kohtaan.

Kun Mikko oli saanut talon ja mökin rakennettua, liikeni aikaa ja energiaa taas muuhunkin. Nuori vaimo ei syystä tai toisesta taaskaan jaksanut Mikkoa kauaa kiinnostaa. Hän alkoi etsiä vikoja Siskon seksuaalisuudesta, ja niitähän löytyi, kun kohteena oli nuori ja kokematon nainen. Mikko piti itseään erinomaisena rakastajana ja oikeana naistenmiehenä, jolla seksuaalisia haluja oli hänen oman kuvitelmansa mukaan normaalia enemmän. Kuitenkaan hän ei osannut nuorikkoaan millään tavalla opastaa ja ohjata yhteiseen nautintoon, vaan tämän olisi pitänyt heti kaikki osata, ja kun ei osannut, sai kuulla olevansa mitätön rakastelun taidoissa.

Kun ei vaimo kerran Mikon mielestä mitään osannut eikä hänelle seksuaalisesti riittänyt, katsoi Mikko oikeudekseen vilkuilla muita. Eikä asia jäänyt pelkän vilkuilun asteelle. Mikko harrasti taas muita suhteita eikä edes peitellyt jälkiään. Siitä sai Sisko kokeakseen karvaan esimerkin…