Vähän ennen kuin nousimme orrelle, levitteli Isäntä sanomalehtiä keittiön lattialle lähelle vesikuppiani. Ihmettelin hiukan tuollaista touhua, mutta sitten ajattelin, että Isäntä kantoi huolta minun hyvinvoinnistani. Kaikesta päätellen hän halusi minun olevan tietoinen päivän tapahtumista ja uutisista ja levitteli sen tähden lehtiä luettavakseni.

Kiitin Isäntää kohteliaasti hiljaa mielessäni moisesta huomaavaisuudesta ja kävin nuuskimassa, mitä lehdissä sanottiin. En tullut nuuskimisesta hullua hurskaammaksi ja päätinkin keskittyä niihin valoisaan aikaan. Yöllähän en näkisi kaihin vaivaamilla silmilläni muutenkaan juuri mitään, saati pienellä painettua pränttiä sanomalehdestä. Sen verran kuitenkin huomasin, että ainakaan kukaan koiratuttavani ei ollut kirjoittanut minulle mitään.

Yö kului melko rauhallisesti. Aamulla Isäntä ihmetteli, kun pieni lätäkkö oli ilmestynyt sanomalehtien viereen. Hän ihmetteli sekä lätäkön kokoa että sen paikkaa. Miksen ollut tehnyt lirejä lehtien päälle? hän kyseli minulta. Katsoin Isäntää kummissani. Ei kai hän itsekään liritellyt sellaisten lehtien päälle, joita aikoi lukea? Vaikka olen jo vanha, en sentään ole tyhmä, yritin katseellani viestittää Isännälle.

Isäntä oli kuitenkin hyvällä tuulella. Hän kävi uudestaan nukkumaan ja nosti minut viereensä sänkyyn. Nukuin hetken aikaa Isännän kainalossa pää tyynyllä, mutta sitten siirryin jalkopäähän nukkumaan. Syitä siihen voitte itse arvailla.

Nyt on jo perjantai. Onkohan Rotta tulossa viikonloppuna käymään? Minusta se olisi mukavaa. Ehkä menisimme taas metsälenkille kaikki kolme. Illalla varmaan kuulen, mitä viikonlopun suunnitelmissa on. Jos Isäntä ostaa torilta kalaa ja alkaa lämmittää saunaa lauantaina iltapäivällä, on se varma merkki siitä, että Rotta on tulossa. Mummolassakin olisi mukava käydä. Ja mitä se virpominen sitten tarkoittaa? Olen kuullut, että sunnuntaina voisi käydä pieniä virpojia. Mukava olisi nähdä heitäkin, keitä sitten lienevätkään.