Taas on hieno kesäpäivä, kermakaikkiaan! Kelepaa sitä Ension ja Dagin ryystää nimipäiväkakkukahaveja kaverien kans.

Pyhimysnimi "Primus", latinan "ensimmäinen", suomennettiin Ensioksi vuonna 1888.

Mää oon kans ryystäny aamukahavit parvekkeella tänä aamuna aikasemmin. Sillon siellä oli vielä mukavan viliposaa, muttei kylymää. Vaikkei ulukona taija olla vieläkään kovin kuuma, alakaa parveke muistuttaa sitä tulista pätsiä, johon meijät syntiset kuulemma sitte heitetään, ku meistä aika jättää. Paitsi että se pätsi taitaa olla vieläki kuumempi paikka. Mutta tuolla tulikuumalla parvekkeellahan vois pikkusen harijotella ikuisuutta varte.

Joskus oon aatellu, että olokoonpa se kuoleman jäläkeinen paikka sitte taivas tai helevetti, niin pirun tylsää kummassaki paikassa varmasti on, ku se sama homma jatkuu ja jatkuu vaan. Elämänhän teköö mielenkiintoseks vaihtelu eikä mikään muu! Emmää ainakaan haluais päivästä toiseen soitella epävireistä harppua sienteän valakonen kaapu päälläni. En usko siihenkään, että taivaassa kaikki olis sovussa keskenään. Kyllä ihan varmasti tulis sanomista, jos joku aina vaan myöhästys harijotuksista tai olis ottanu jonku toisen harpun, isommista asioista ny puhumatakaan.

Entäs sitte siellä pätsipuolella? Siellähän ny muutenkin olis pelekästään riitasta sakkia, ku kaikki hyvät ja hurskaat ois tempastu taivaalliseen harppuorkesteriin. Sitäki oon tuumannu, että jos syntisäkit heitetään helevetissä tuliseen järveen, niin sinnehän ne sulaa heti paikalla. Ei niistä sen jäläkeen oo enää riitelemäänkään, niin että oikeastaan vois se kuuma puoli olla paremmin mulle sopiva, ku se taivaallisen puolen näennäinen yksmielisyys samat sormiharijotukset päivästä toiseen.

Jaa-a, kaikenlaista sitä päähän pällähtääki näin kesäsenä loma-aamuna. Mutta onhan se hyvä joskus noitaki asioita tuumata. Ainakin sen verran, ettei jätä käyttämätä täällä maan päällä ollessaan yhtään tilasuutta nauttia elämästä. Jos helevetissä oottaa tulijärvi ja taivaspuolella harppujen hyminä ja repaleisten siipien kahina, niin eipä oo hurraamista kummassakaan. Niin että eiköhän anneta vaan tänäänki taas palaa täysillä säästelemätä missään kohassa. Haittaako sekään, jos tuikkaa tulen kynttiläsä molempiin päihin? Ku eihän sitä kukaan tiijä näistä päivistään, että onko niitä vielä jälellä ja kuinka monta.