Ahti on suomalainen miehen etunimi. Nimen alkuperä ja merkitys on tuntematon. Ahti esiintyy kuitenkin muinaisessa suomalaisessa mytologiassa veden jumalan nimenä. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 10 002 Ahti-nimen saanutta henkilöä. Ahti on myös suomalainen sukunimi.

Ahto on suomalainen miehen etunimi, joka on syntynyt Ahti-nimen muunnelmana. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 435 Ahto-nimen saanutta miestä.

Nuo poijat vietti nimipäiviään jo juhannuspäivänä 21.6., mutta ku mää en sillon mitään tänne rustannu, niin saakoot osasa ny. Juhannusaatto meni multa enempi ja vähempi päätauvissa. Mää en vaan millään meinaa oppia, että mun pitäs ottaa ropit heti, ku ensimmäiset merkit ilimaantuu. Aina mää vaan uskon, että tällä kertaa kolotus menöö ohi itestään iliman roppia. Semmosta ihimettä ei kyllä juurikaan oo tapahtunu, en ainakaan muista. Eikä tapahtunu nytkään. Lopuillasta oli pää jo nii kipeä, että sänkyyn oli mentävä, eikä siinä sitte enää mitkään lääkitykset auttaneet.

Ilimatki oli meleko koleat ja sateiset, niin ku vissiin joka puolella maata. Kokkoja ei tuolla seuvulla polteta, niin että niitäkään ei onneks tarvinnu lähteä kahtomaan. Sai painaa pääsä tyynyyn ja toivoa, että kipotus lakkais. Lakkashan se sitte josku aamuyöllä ja alako uuvestaan puolilta päivin. Sillon otin suosiolla ropin ja se auttoki jonku ajan päästä.

Me kävimmä yksvuotissynttäreilläki. Kyllä semmonen yksvuotias on vielä viaton ja onnellinen. Ei se tiijä maaliman murheista yhtään mitään, ja hyvä on, ettei tiijäkään. Kyllä niitä kerkiöö murehtia ihan tarpeeks myöhemmällä iällä. Juhulatalossa oli tietysti jos jonki sortin tarijottavaa. Siellä on semmonen emäntä, että sillä on tapana leipoa ja laittaa kaikellaista aina ihan mahottomasti. Niin tälläki kertaa. Oli siinä ostoherkkujaki, niin että siitä mää pääsin vähä rokottamaan, ettei ollukaan seittemää ite leivottua sorttia.

Mää löysin siskolta hyvän kirijan. Joulun tienoolla luin Ulla-Lena Lundbergin ”Jää” –nimisen uutuuskirijan. Nyt luin saman kirijailijan esikoisromaanin ”Kuninkaan Anna”. Se oli kans hyvä.  Seuraavaks varasin jo ”Kökarin Annan”. Toivottavasti saan sen piakkoin.

Myö lähettiin tytön kans Paulan ja Pauliinan nimipäivänä. Sehän on 22.6.

Paula on naisen etunimi. Paula on kreikkalaisperäisen Paulus-nimen (Paavalin) naispuolinen vastine. Nimen alkuperä on kreikan sana paulus eli pieni. Rinnakkaisnimiä ovat muun muassa Pauliina, Pauline ja Paulette. Suomessa nimi Paula oli vuoden 2009 loppuun mennessä annettu 23 645 naiselle ja muutamalle miehelle.

Vein tytön junalle ja jatkon ite matkaa toiseen kyläpaikkaan. Siellä asuu mun entisen miehen vanhoja sukulaisia, ja mää käyn niitä aina kahtomassa, ku kulen sielläpäin. Mun mielestä on parempi käyvä niijen luona sillon kun ne elää eikä sitte käyvä hauvalla ruikuttamassa.

Tämä on se kyläpaikka, jossa yleensä saa muurinpohojalettuja. Viime kesänä en saanu ja sillon olin kyllä vähä pettyny. Mutta nyt niitä taas oli. Kyllä olivat hyviä. Illemmalla sain vielä tyrnikiisseliä. Kielen meinas seki viijä mennessään. Mää lupasin mennä syksyllä noukkimaan tyrninmarijoja, ku niitä kasvatetaan sielläpäin. Muutenhan tyrni on merensaaressa kasvava piikkinen puska. Heleppoa se on mennä kovalle maalle niitä noukkimaan, vaikkei noukkiminen itessään mitään heleppoa hommaa oo. Kyllä siinä kätesä verille saa niitä noukkiissaan.

Ilta meni rattosasti haastellessa ja kuulumisia vaihellessa. Eipä sitte ollukaan ihime, että aamulla nukutti melekeen kymmeneen asti. Mää en meinannu iltayöstä saaha unta, mutta aamulla kyllä nukutti, enkä sitte ruvennu kömyämään ylös, ku talonväkiki nukkua possotti. Ei meillä ollu kiire minnekään.

Meleko runsaan aamupalan jäläkeen me akkaväki lähettiin kirpparille. Mulla on se ravattirojekti aina vaan meneillään, ja ravattia piti löytää lisää. Löyty hyvä ja halapa kirppari, ja niin tietenki mukaan tarttu kaikellaista muutakin tarpeellista, ja saatto siinä olla jotain tarpeetontaki. Mutta hyvään tarkotukseen meni rahat, niin että en mää niitä sure. Raha on kumminki jo niin vanha keksintö, että sitä pitäs olla jo kaikilla.

Vein vielä talon emännän kotiin ja sitte lähin minäki kotia kohti. Sato melekeen koko matkan, ja yhessä kohassa mää jouvun oikeen pysähtymään, ku vettä tuli ku aisaa. Lämpötilakaan ei ollu ku kymmenen korvilla. Sais kyllä pikkusen lämmetä, että tuntus kesältä.

Kotona oli kaikki hyvin. Matovaariossa kävi melekonen kuhina, ku mää sitä vähä pöyhäsin. Siellä matoset valamisti multaa, vaikka mää olinki ollu pois kokonaisen viikon. Heleppoja lemmikkiä on lierot.

Tänäänhän ois entisen laskun mukaan vasta juhannusaatto, ja niinpä Aatto ja Aatu on päivänsankaria. Niin ne ajat muuttuu. Mun ex-apen, jota en muuten oo ikään nähänykään, nimi oli Aatto.

Aatto on suomalainen miehen etunimi, joka on muunnelma Adolf-nimestä. Aaton nimipäivä on 23. kesäkuuta. Nimen muodostumiseen on vaikuttanut myös se, että 1950-luvulle saakka juhannusaatto oli aina Aaton päivänä, 23. kesäkuuta. Suomen väestörekisterijärjestelmään vuoden 2009 loppuun mennessä merkitty yhteensä 2 219 henkilöä, joilla on Aatto yhtenä etunimistään.

Aatu on suomalainen miehen etunimi, jonka nimipäivää vietetään suomalaisessa nimipäiväkalenterissa 23. kesäkuuta samaan aikaan Aaton ja Aadolfin nimipäivien kanssa. Aatu on muunnelma Adolf-nimestä. Suomen väestörekisterijärjestelmään on vuoden 2009 loppuun mennessä merkitty yhteensä 4 090 henkilöä, joilla on Aatu yhtenä etunimistä.