Joskus aikoinaan ei anonyymeillä kommentoijilla ollut mitään asiaa ottamaan kantaa tämän pienen suojatun yhteisön asioihin ja tekemisiin. Haluttiinko sillä sitten varjella ”veri puhtaana”, mene tiedä. Ainakin se takasi sen, että yleisestä kannasta eriäviä mielipiteitä harvoin sai lukea kommenteista.

Yhteisöhän oli niin sopuisa ja lujasti yhteen monissa kovissa tuulissa hitsautunut, että tuntui joskus kuin sillä olisi ollut yhdet suuret? yhteiset aivot. Hiukan tuli mieleen entinen Neuvostoliitto tai Albania, jonka rajoja aikoinaan suojeltiin vielä tiukemmin.

Mutta nyt olivat uudistuksen raikkaat tuulet puhallelleet näissäkin sopukoissa jo jonkin aikaa vieden mennessään pölyiset hämähäkinseitit, karrelle palaneet letut sun muun kuonan. Anonyymit olivat saaneet täysivaltaisen oikeuden kommentoida tekstejä paljastamatta oikeaa henkilöllisyyttään. Ehtona tosin oli, että jokaisen oli pysyttävä asialinjalla. Kaikenlaiset asiattomuudet ja törkeydet eliminoitaisiin heti kättelyssä suuren luudan pyyhkäisyllä takaisin bittiavaruuteen.

Huvittavalta näin kärpäsperspektiivistä seurailtuna tuntuukin se, että toisten blogeihin kommentoidessaan nämä pyhääkin pyhemmät ja puhtaammat kommentoijat unohtivat nuo vaatimukset tykkänään, mutta sehän onkin kokonaan toinen juttu!

Omaa asiaansa kun puolustaa, saa vastustajasta käyttää millaisia nimityksiä tahansa, hänen kirjoituksensa saa ja oikeastaan pitääkin haukkua maan rakoon ja tuomita kieroutuneen mielen ala-arvoiseksi potaskaksi. Ja jos ei sekään tunnu tehoavan, voi ottaa käyttöön vähättelyn jalon taidon. Kyllä sellaisella toiminnalla luulisi saavansa hiljaiseksi jo kärkkäimmänkin arvostelijan.

Hiukan tosin ihmetyttää se, että joku viitsii päivästä ja viikosta toiseen käydä lukemassa sitä ala-arvoista potaskaa, jota ei arvosta tipan tippaa. Ja vielä enemmän ihmetyttää se, että kallista letunpaistoaikaansa joku tuhlaa tuollaisen ala-arvoisen potaskan kommentoimiseen kymmenkohtaisin ohjelmajulistuksin.

Voisiko tuollaista toimintaa kutsua jo masokismiksi? No, kärpänen ei ole tämän alan asiantuntija, joten viisaammat vastatkoot tähän kysymykseen, sillä epäilemättä heitä löytyy ihan haeskelematta sankoin joukoin.