Perttu saa juhulia ihan yksistään tällä päivämäärällä. Ei sen kumminkaan sitä tarvihte meinata, että kukaan ei sen juhuliin tuu. Mutta eipähän tartte jakaa nimipäivääsä kymmenen muun juhulijan kans.

Perttu on suomalainen miehen etunimi. Perttu on lyhentymä kreikkalais-latinalaisesta nimestä Bartolomeus, joka puolestaan tulee aramealaisesta nimestä Bar Tolmai, 'Ptolemaioksen poika'. Hyvin samankaltainen nimi Pertti on kuitenkin eri kantaa. Suomessa Perttu on ollut käytössä etunimenä 1800-luvulta lähtien, ja 1900-luvun lopulla se yleistyi hieman. Nimen vanhoja muunnelmia ovat Pertteli, Perttuli ja Pärttyli. Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 3 083 miestä on saanut nimekseen Perttu. Pertun nimipäivä on 24. elokuuta, joka on vanhastaan apostoli Bartolomeuksen muistopäivä. Nykyisessä muodossaan nimi on ollut almanakassa vuodesta 1929. Pertun päivää vietetään Suomessa paikallisena juhlapäivänä muun muassa Pertunmaalla ja Ypäjällä. Pertunmaan kunnanjohtaja kutsui Pertun päivänä 2004 kaikki Suomen Pertut nimipäiväkahville, ja samalla tehtiin samannimisten henkilöiden joukkokokoontumisen maailmanennätys: 297 henkilöä, joiden ensimmäinen etunimi on Perttu. Historiassa Pertun eli aikaisemmin Pärttylin päivään liittyy Pariisissa 24. elokuuta 1572 tapahtunut pärttylinyön verilöyly.

Taas viisastun jonku verran nimiasioissa. Muutamia Perttuja tunnen tai tiijän. Yks asuu meijän talossaki. Toisen tunnen vähä muuta kautta. Molemmat on nuoria miehiä, niin ettei tuo nimi mukään vanhojen ukkojen nimi oo.

Yhen Pärttylinki tunnen tai oikeastaan kaks. Kummallaki Pärttyli on kyllä vasta toisena nimenä. Vanhempi niistä alakaa olla jo aika huonossa hapessa, johan se ens vuonna täyttäski 90 vuotta. Nuorempi on vanhemman pojanpoika ja nuori kloppi vielä. Minusta on mukavaa, että isovanhempien nimet siirtyy uusille sukupoloville. Sillä lailla aikasemmat sukupolovet jatkaa elämääsä, vaikka ovatki jo mullan alla.

Aika juluma historia tuolla nimellä on, mutta niinhän on monilla muillaki. Aikain saatossa alakuperät ja niihin liittyneet julumuuvet unohtuu. Luulenpa vaan, ettei noijenkaan Pärttylien vanhemmat oo tienneet tuon taivaallista mokomista Pariisin verilöylyistä.

Onkohan Perttu sen Tapani Pertun oikea nimi vai taiteilijanimi? Mää oon aina tykänny siitä varsinki laulajana eikä se hullusempi oo näyttelijänäkään ollu. Varsinki sen laulu ”Natalie” on musta hieno ja mahottoman hyvin esitetty.