Saima ja Saimi, siinäpä hameväkeä, jotka tänään juhulii nimipäiviään.

Saima on suomalainen naisen etunimi. Saima on alkavan suomalaisuuskauden nimiä ja se on syntynyt mahdollisesti J. V. Snellmanin perustaman Saima-lehden mukaan, jonka nimi viittaa Saimaaseen. Etunimenä Saima tuli käyttöön 1850-luvulla ja se esiintyi Kansanvalistusseuran kalenterissa vuosina 18821883. Suomen almanakkaan se pääsi 1908 ja nimi oli suosittu 1880–1910-luvuilla. Saima on kulkeutunut Viroon 1920-luvulla, jossa se tuli yleiseen käyttöön. Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Saima-nimen on saanut 12 612 naista ja alle viisi miestä.

Saimi on suomalainen naisen etunimi, joka on syntynyt muunnelmana nimestä Saima. Nimi oli jonkin verran käytössä jo 1800-luvun lopulla. Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Saima-nimen on saanut 10 214 naista ja alle viisi miestä. Suurin osa tämän nimisistä henkilöistä on syntynyt 1900-luvun alkupuoliskolla.

Saima-nimi on mulle tuttu jo lapsuuvesta. Äitivainaan täti, joka muuten sattumoisin oli kans isävainaan äitipuoli, oli nimeltään Saima. Toinen Saima oli isän vanhin sisko, joka jäi asumaan ”vanhalle paikalle”, ku isävainaa rakensi oman talon vähän matkan päähän.  Vanhaks paikaks sanottiin isän sisarusten kotitaloa.

Isän, äitin ja niien siihen asti syntyneen sakin mukana muutti uuteen kotiin syytinkiläisiks tuhuva, Vihtori, ja sen uus emäntä Saima, joka oli se äitin täti. Vihtori ei vissiin halunnu jäähä vanhalle paikalle, ku Saima, sen oma tyttö, oli meleko luonnehäiriöinen persoona. Ja ku ikää tuli lisää, ongelmat vaan paheni.

Mutta erikoinen oli Vihtorin uus emäntäkin, Saima-täti, jolla nimellä me lapset sitä kututtiin. Se oli lapsena sairastanu polion ja sen oikea jakala oli lyhyempi ku vasen jalaka. Samaten oli vasen käsi jääny koukkuun. Saima-täti sai kansaneläkettä. En tiijä, missä vaiheessa se oli sitä ruvennu saamaan.

Eläkkeen lisäks se hankki lisätuloja hieromalla. Ei se mitään hierontakurssia ollu käyny. Se oli ihan ite opetellu sen homman. Mutta aika lailla sillä riitti hierottavia ja ihimeen sitkeä se oli, ku aatteloo, että kulukeminen oli huonoa lyhyen jalan takia ja toinen käsiki oli pois pelistä. Piti hieroa vaan oikealla käillä. Hierontamatkat Saima-täti kuluki polokupyörällä, vaikka tais se joskus talaviaikaan mennä linija-autollaki.