Iina, Iines ja Inari viettää tänään nimipäiviään.
Iina on suomalainen naisen etunimi. Iina on muunnos kansainvälisestä nimestä Ina, jota myös käytetään Suomessa. Ina on lyhenne nimistä, joiden loppuosa on ina. Iina on myös nimen Iines rinnakkaisnimi. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 5 116 Iina-nimen ja 1 063 Ina-nimen saanutta naista
Iines on suomalainen naisen etunimi. Iineksellä on kansainvälinen sisarnimi Ines, jota myös käytetään Suomessa. Sekä Iines että Ines ovat muunnoksia nimestä Agnes, joka puolestaan on latinalaisversio kreikan puhtauteen tai siveyteen viittaavasta nimestä Hagne. Agnes on liitetty myös lampaisiin, koska latinan samankaltainen sana agnus merkitsee lammasta. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 1 534 Iines-nimen ja 2 417 Ines-nimen saanutta naista sekä muutama Ines-niminen mies.
Inari on suomalainen naisen etunimi. Nimi johtuu Inarin pitäjän ja siellä olevan Inarijärven nimestä ja on Lappiin liittyvien romanttisten mielikuvien vaikutuksesta tullut käyttöön myös etunimenä. Inarin nimipäivä on nykyisin 29. elokuuta. Vuosina 1929-1949 nimipäivä oli 7. syyskuuta. Välillä nimi poistettiin mutta palautettiin vuonna 1973, jolloin se samalla sijoitettiin vuonna 1973 nykyiselle päivälleen. Nimien äänteellisen samantapaisuutensa vuoksi se sijoitettiin tällöin samalle päivälle kuin Iines ja Iina, vaikka onkin aivan eri alkuperää. Nimi Inari on käytössä myös Japanissa, jossa Inari on riisin ja muiden elintarvikkeiden jumala. Väestörekisterikeskuksen mukaan nimi Inari on vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 1944 naiselle ja noin 40 miehelle.
Jokusen Iinan tiijän, mutta en ainuttakaa Iinestä, jos ei oteta lukuun Aku Ankan heilaa, enkä Inaria. Eniten tykkään noista Inari-nimestä. Iinaa näköö joskus kirijotettavan yhellä iillä. Jos se vielä lausutaanki niin, se kuulostaa musta aika rumalta.
Inahan tarkottaa ihan muuta asiaa, nimittäin pyydystä ja kierre- tai verkkonuottaa. Sanaristikoissa se on usein. Ina oli muuten kans yhen kylän nimi mun kotipitäjässäni. Se tais olla pitäjän kylistä melekeen olemattomin, vaikka oli siellä luonnonkauneutta palijo. Sinne oli aikonaan rakennettu kakskerroksinen kansakoulu, ja jotku koiranleuat keksi sitte nimetä sen Inan korkeakouluks.
Kaikesta sitä vitsin saa aikaan, ku on tarpeeks nokkela. Taito se on seki, ja mää kyllä arvostan sitä taitoa aika lailla. Sillä keinon saa arkipäivään vähä huumoria ja kevennystä, varsinki jos vitsi on enemmän hyväntahtonen ja vaan pikkusen pirullinen.
Kommentit