Suomi on yksinäisten, seuraa hakevien ihmisten luvattu maa. Se on myös nettideittailumahdollisuutta tarjoavien sivustojen luvattu maa. Kun nämä kaksi asiaa kohtaavat, löytää moni yksinäinen seuraa iltojensa iloksi, kukaties loppuelämäksi. Ei tarvitse enää lähteä istumaan hämäriin ravintoloihin juopuneita ihmisiä katselemaan ja itsekin juopumaan, vaan voi mukavasti oman näyttöpäätteensä äärellä lököttäviin kotihousuihin pukeutuneena kahvia juoden surffailla profiilista toiseen vertailevaa tutkimusta tehden. Olisiko juuri tuo tai tuo minulle sopiva ihminen? Millainen mies tai nainen on tuollaisen profiilin tai valokuvan takana?

Nettideittejä tarjoavia sivustoja onkin viime vuosina syntynyt kuin sieniä sateella. Ja kysyntää riittää. Muutaman kymmenen euron suuruinen kuukausimaksu ei paljon kukkaroa kevennä, kun ajattelee, että sen vastineeksi voi virtuaalisesti tavata satoja, jopa tuhansia ihmisiä eri puolilta Suomea. On lähinnä omasta aktiivisuudesta kiinni, syntyykö deittailuista mitään sen kummempaa. Monille pelkkä deittailukin tuntuu olevan tarpeeksi, ja mikäpä siinä.

Kuten kaikessa liiketoiminnassa, on deittisivustoillakin monenlaista palvelun tarjoajaa. Kun kilpailu asiakkaista on kova, yrittää jokainen sivusto tietenkin erottua joukosta muita parempana ja mielenkiintoisempana. Miten se sitten onnistuu?

Kesällä 2009 e-kontakti -niminen, alunperin ruotsalainen deittipalsta keksi tarjota jäsenilleen normaalien profiilien ja viestinlähettämismahdollisuuksien lisäksi blogisivuston. Ylläpitäjä mainosti blogia hyvänä keinona kertoa itsestään enemmän muille deittailijoille. Bloginkirjoitusmahdollisuus otettiinkin heti innostuneesti vastaan, ja monenlaisia parannusehdotuksiakin sen tiimoilta ylläpitäjälle lähetettiin. Alkoipa kuulua sellaisiakin viestejä, että monet jäsenet ostivat uuden jäsenkauden ainoastaan mielenkiintoisten blogien takia.
Myös minä kuuluin tuohon joukkoon. Kirjoitin itse blogia päivittäin ja luin myös paljon muiden kirjoituksia. Tärkeimmät kontaktit ja yhteydenotot tapahtuivat juuri blogini kautta ja sen ansiosta.

Sitten elokuun lopussa tänä vuonna e-kontakti uudisti sivujaan. Tyrmistys oli suuri niin blogistien kuin lukijoidenkin joukossa, kun koko blogisivusto oli poistettu ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Monelta kirjoittajalta hävisivät tallentamattomat kirjoitukset bittiavaruuteen ilman, että heille oli edes annettu mahdollisuutta yrittää niitä tallentaa.

Tekosiaan e-kontakti puolustelee sillä, että jokainen jäsen on liittyessään hyväksynyt säännöt, joissa sanotaan ylläpitäjällä olevan oikeus muuttaa sivujensa sisältöä jäsenille siitä etukäteen ilmoittamatta. Totta, näin siellä sanotaan. Mutta samalla perusteellahan voitaisiin vaikka poistaa kaikkien profiilit! Jokainen maksanut jäsen on jäseneksi liittyessään ostanut juuri ne palvelut, joita e-kontakti sillä hetkellä on tarjonnut, ja joilla se jopa on houkutellut ihmisiä liittymään. Jos olen ostanut jäsenkauden silloin, kun blogisivusto vielä oli olemassa, olen maksanut siitä ja haluan saada palvelun käyttööni koko jäsenyyteni ajaksi. Muuten koen tulleeni huijatuksi!

Sopii kysyä, luuleeko e-kontakti kasvattavansa markkinaosuuksiaan tällaisella toiminnalla? Nyt se on tismalleen samanlainen kuin kaikki muutkin deittisivustot, ja täysin varmaa on, että suivaantuneet blogistit ja lukijat eivät enää jatkossa jäsenkausia e-kontaktista osta saati mainosta sitä erilaisena ja muita parempana sivustona! Samalla avautui jollekin toiselle deittisivustolle oiva tilaisuus kohentaa profiiliaan liittämällä sivuihinsa blogimahdollisuuden.

Ilmaan on heitetty myös kysymys, oliko blogien poistaminen ilman ennakkotietoa edes laillista riippumatta siitä, mitä säännöissä sanotaan. Ehkäpä tässä olisi tutkimisen aihetta kuluttaja-asiamiehelläkin. Yleensä suomalainen nurkumatta hyväksyy kaiken, mikä kohdalle osuu. Nyt olisi hyvä tilaisuus näyttää, että yksinäisyydellä rahastamisellakin on rajansa. Kun pettyneet ja itsensä huijatuiksi tuntevat ihmiset osoittavat joukkovoimansa, voi e-kontaktin nauttima suosio yllättäen kääntyä laskuun. Bisnes on bisnestä, mutta jäsentensä ylenkatsomiseen ei edes e-kontaktilla luulisi olevan varaa!

Susimetsän Punahilkka

 

Tällaisen mielipidekirjoituksen lähetin eilen useaan päivälehteen eri puolille Suomea. Saa nähdä, julkaistaanko; vaikutusta sillä tuskin on, ainakaan sellaista, mitä toivon. Mutta sain nyt ainakin tehtyä omalta osaltani sen, mikä kaihersi mieltäni. Tämän jälkeen on vain käännettävä uusi lehti niin Susimetsässä kuin muuallakin

Samanlaisen "viestin" lähetin myös e-kontaktin asiakaspalveluun. Siellä tuskin reagoidaan mitenkään, mutta kiusaa se on pienikin kiusa :)).

Jos näet mielipiteeni omassa lehdessäsi, ilmoitathan siitä minulle tämän blogini kautta tai lähettämällä postia e-kontaktin kirjelaatikkooni?

Kiitos jo etukäteen!

Muuten, mainostan nyt tätä uutta blogiani aivan avoimesti e-kontaktin profiilissani. Tehkää te toiset samoin! Sitä eivät sentään yrittäneet estää!

Mukavaa päivää kaikille lukijoille!

Punahilkka  :)