Syyskiireetkö, vai erään kaikkialla maailmassa osatun kielen ehkä hiukan ruostuneiden taitojen (Kärpäsen huom!) mieleen palautus olivat vieneet UPK: n ajan niin totaalisesti, että hän havahtui vasta nyt kurkistamaan, mitä yhteisössä tällä erää oli meneillään. Saman tien saatiin kuulla, mitä valuuttaa kuvassa oli. Myös UPK hämmästeli AVK: n antamaa vihjettä, joka ei enää ollutkaan se, mitä se alun perin oli ollut. Vai oltiinko tässä vielä peräti kippurahäntien kaudella?

Silloin alkoi AVK kiireen kaupalla vetää häntää takapuoleen (Kärpäsen huom!). Ihan toista sanaa olisi vihjeessä alun perin pitänyt käyttää, nyt hän sen vasta äkkäsi. Minkään sortin tietoa tässä ei kysytty, pikemminkin hoksaavaisuutta. Vastaajien olisi pitänyt osata selvittää se, mikä eriskummallisuus kuvaan liittyi (Kärpäsen huom!).

PPHH taisi olla talousmiehiä. Hän ryhtyi tekemään hintavertailua kevytrakenteisten majojen ja kuvassa osittain näkyvän huushollin välillä. Ratkaisu taisikin löytyä pöydän materiaalista. Jo viiden minuutin kuluttua saapui AVK: n vastaus. Siitä saattoi melkein kuulla syvän helpotuksen huokauksen. Hyvä, PPHH! Nyt oltiin jo niin lähellä totuutta, että oksat pois!

Myös AMP oli tutkinut kuvaa uudestaan suurentavien silmälasien lävitse. Hänkin havaitsi entisaikojen maksuvälineen roikkuvan jossain ylänurkassa. AVK arveli sen toimivan siellä lähinnä suojelushenkenä rosvojen varalta.

VV: a, joka seuraavaksi ilmestyi sanomaan sanottavansa, ei kiinnostanut niinkään sen asian selvittäminen, mitä oli kysytty, vaan kuvassa näkyvän rakennuksen talviasuttavuus. Taitavasti AVK kuitenkin sivuutti suoran kysymyksen ja alkoi kysellä, josko jo talvi oli saavuttanut ne seudut, joilla VV saapasteli. AVK itse oli jo päässyt nauttimaan talven iloista aurauksineen päivineen.

Kun ei AVK suostunut paljastamaan rakennuksen arvoa ja merkittävyyttä asiasta kiinnostuneille, teki sen KHÄ. Hänen tokaisustaan on kylläkin taas vaikea päätellä, oliko se toteamus vai kysymys, hänellä kun oli tapana laittaa kysymysmerkki lähes jokaisen lauseen perään.

Tuota asiaa on Kärpänen ennenkin ihmetellyt. Mihin KHÄ sillä oikein pyrkii, sillä mikään vahinko tai sattuma se tuskin on. Asian voisi kuvitella liittyvän vaikka siihen KHÄ: n itsensäkin usein mainostamaan ”luonteenpiirteeseensä”, ettei hän halua pahoittaa kenenkään mieltä ja hän ”yrittää ymmärtää kaikkia ja kaikkea”. Se taas Kärpäsen mielestä on silkka mahdottomuus, tarpeetonta ja osoittaa loppujen lopuksi ainoastaan sen, ettei tällainen "ymmärtäjä” itsekään oikein tiedä, mitä mieltä asiasta on. Hänen täytyy kysymysmerkkiä käyttelemällä ikään kuin kysyä, voisiko asia kuka ties olla näin. Vai olisiko se sittenkin noin?

Minuutin päästä joutui KHÄ täydentämään kommenttiaan ja kysymykselläpä tietenkin, kuinkas muuten. Nyt hän arveli kuvassa olevien rahojen olevankin matkamuistoja. AVK oli tainnut mennä jo niin päästään pyörälle omista vihjesekoiluistaan ja sinne tänne viuhahtelevista vastausehdotuksista, että hän oli luultavasti jo sulkenut koneensa, kun saman vuorokauden puolella ei enää vastauksia tullut (Kärpäsen huom!).

PPHH sen sijaan ei onnistumisestaan innostuneena malttanut vielä nousta orrelle, vaan pani ison pyörän vauhtiin ja avot! Siinä oli teille ratkaisu tarjottimella! Innostus vastaamiseen oli hänellä niin suuri, että ensimmäisessä kommentissa menivät senat vähän sakaisin ja piti laittaa toinen selvennyskommentti.

Vasta seuraavan päivän iltapäivällä palattiin asiaan uudelleen. Nyt oli lettuilijakin saanut selvän kuvasta. Hän kertoi kyllä ajatelleensa jo aiemmin tätä vastausta, mutta kun ei ollut aivan varma, niin oli sitten jättänyt vastaamatta.

Hetken kuluttua tuli visaisen arvuuttelun esille laittanut postaajakin tarkistamaan asiaa. Kyllä, PPHH oli aivan oikeassa. Myös lettuilija sai kiitokset yrityksestään. Silti ei AVK malttanut vielä jättää asiaa, vaikka ratkaisu oli jo saatu. Lettuilija oli esittänyt kysymyksen, joka suorastaan huusi vastaamista (Kärpäsen huom!).

Kymmenkunta minuuttia myöhemmin saatiin vastaus tähänkin. Kukapa muu olisi ollut asialla kuin UPK. Pienen pieni epäröinti asiaan kuitenkin vielä jäi. Sen poisti AVK itse. Pöydän materiaalista ei hänkään osannut sanoa enempää, mutta sehän oli sivuseikka.

Oikein arvannutta tai tiennyttä PPHH: ä kiirehti onnittelemaan myös KHÄ. Siitäpä juolahti AVK: n mielensyrjälle, että tämähän, siis KHÄ, se ensimmäisenä oli tiennyt, että matkamuistot tässä olivat kyseessä. Onnittelut ja toivemusiikki kuuluivat siis myös hänelle! Runsas kommenttien määrä vain oli sekoittanut AVK: n pään, niin ettei hän aiemmin ollut asiaa älynnyt.

Jaha, nyt tekee Kärpäsen mieli todeta, että jos se vähänkin oikein on ymmärtänyt, niin eihän sitä asiaa edes kysytty. Siis sitä, mitä tai mistä rahat olivat peräisin. Niinhän AVK itsekin jossain välissä totesi. Nyt kuitenkin KHÄ sai anteeksipyynnöt AVK: n huolimattomuudesta ja onnittelut tietämisestään. Mikseivät sitten muut? No, kerrankos sitä postaaja sekoilee, jos ei aivan loppuun asti ole postaustaan ajatellut (Kärpäsen huom!).

Vielä selitteli KHÄ ajatuksen juoksuaan. Oli kuulemma häivähtänyt mielessä tuo mainittu materiaali jo tuolla aiemmin, mutta lopullista ratkaisua ei olisi hän kyllä ilmoisna ikinä keksinyt. Mutta niin sai siis myös KHÄ musiikkinsa lähes pari viikkoa myöhemmin. Eipä se toki mitään: parempi myöhään kuin hohtimet kaulassa (Kärpäsen huom!).