Itsenäisyyspäivä liputuksineen ja muine juhlallisuuksineen oli ja meni. Se oli vapaapäivä, ja jollakulla, myös minulla, saattoi mieleen juolahtaa, että sen voisi hyvin käyttää vaikka joulusiivousten tekoon tai ainakin niiden aloittamiseen. Kovin suurisuuntaisia aikomuksia saati tekoja ei minulla kyseisten siivousten suhteen ole, mutta hyvä olisi kai nyt lumien ja pakkasten tultua heittää matot ulos tuulettumaan ja pestä lattiat, edellisestä kerrasta kun taitaa olla kulunut jo useampi kuunkierto.

Itsenäisyyspäivän ”juhlallisuuden” ja arvokkuuden vuoksi en kuitenkaan kehdannut raijata kaikenkirjavia mattoriepujani ulos ja ryhtyä lätkyttämään niitä pölyistä puhtaiksi siniristilipun liehuessa siinä muutaman metrin päässä muistuttaen jokaisella hulmahduksellaan, mitä päivää nyt oikein vietettiin. Päätin siirtää tämän työn sopivampaan ajankohtaan.

Seuraava sopiva päivä olikin sitten tänään lauantaina 8.12. On tavallinen lauantai, vapaapäivä työstä, joitakin ennalta sovittuja menoja kyllä on, mutta siivousurakkaahan voi jatkaa sitten huomenissa. Päivän valjettua vilkaisu pakkasmittariin: vain muutama aste pakkasta, ja muutenkin on sää parempi kuin pari päivää sitten, jolloin pyrytti lunta, joten ei muuta kuin työhön. Vielä tuuletustelineiden pikainen tarkistus. Tyhjiä näyttivät olevan. Kukaan muu talon asukkaista ei siis ollut samoissa aikeissa kuin minä, ja vaikka olisikin, niin minä nopeana ennättäisin varata telineet ensin.

Kaivoin imurin kaapista ja imuroin matot päällisin puolin ennen ulos vientiä. Minusta niitä on mukavampi käsitellä siten. Sitten kasasin ne, sieppasin mukaan mattopiiskan ja harjan, jolla saan lakaistua lumet telineiltä ja huristelin mattokasan kanssa hissillä alakertaan ja suunnistin tuuletustelineitä kohden.

Mitä ihmettä? Taas liehui salossa sinivalkoinen lippu! Tiirailin lippua yrittäen päästä selville, oliko huoltoyhtiö kenties ”unohtanut” laskea sen torstai-iltana, mutta se näytti aivan kuivalta ja tankoon vastikään nostetulta. Ja luulen kyllä, että talossamme asuvat valppaat vahtikoirat olisivat jo älähtäneet, mikäli sellainen erehdys olisi päässyt käymään.

En kuolemaksenikaan muistanut, mikä liputuspäivä mahtoi olla kyseessä. En ollut vilkaissut kalenteria aamulla, enkä minkään muunkaan kanavan kautta ollut saanut asiasta tietoa. Siinä sitten hetken pähkäilin, kehtaanko nytkään ryhtyä matontamppauspuuhiin, mutta matot olivat jo ulkona ja telineellä.  Sitä paitsi oli tavallinen, arkinen vapaalauantai, joten nyt kyllä en aikonut enää perääntyä.

Niinpä sitten levittelin mattorievut telineelle ja aloin paukuttaa pölypunkkeja hangelle vilkuillen aina välillä lippua, joka hiukan apean oloisena roikkui pitkin lipputankoa. Työ kävi yllättävän joutuisasti luultavasti juuri siksi, etten halunnut kauaa vanheta siinä lipun lähistöllä. Tamppauksen jälkeen jätin matot vielä telineelle tuulettumaan ja kiiruhdin sisälle tarkistamaan, minkä vuoksi nyt oikein liputetaan. Asia selvisi kalenteria vilkaisemalla.

Tänään 8.12. vietetään suomalaisen suurmiehen, säveltäjä Jean Sibeliuksen päivää ja suomalaisen musiikin päivää. Sibelius syntyi 8.12.1865 Hämeenlinnassa lääkäriperheeseen ja kuoli 20.9.1957 Järvenpäässä 91-vuotiaana.

Pitkän elämänsä aikana hän ehti säveltää paljon ja monenlaista musiikkia mm. kahdeksan sinfoniaa, sinfonisia runoelmia, orkesterimusiikkia, pianosävellyksiä, vokaalimusiikkia, kamarimusiikkia ja näyttämömusiikkia. Tunnetuimpia Sibeliuksen yksittäisiä sävellyksiä lienevät Finlandia-hymni, Ateenalaisten laulu, Jääkärimarssi ja vaikkapa joululaulut En etsi valtaa loistoa ja On hanget korkeat nietokset.

Sibelius on äänestetty 8. sijalle vuonna 2004 järjestetyssä Suuret suomalaiset -kilpailussa. Hänen mukaansa on nimetty monia asioita, tapahtumia ja rakennuksia, joista voisi mainita esimerkkeinä Sibelius-akatemia, Sibeliustalo ja monet Sibeliuksen nimeä kantavat kansainväliset musiikkikilpailut. Lisäksi ainakin seitsemässä suomalaisessa kaupungissa on Sibeliuksenkatu. Viralliseksi liputuspäiväksi Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12. tuli vuonna 2011.

Monta asiaa tietävämpänä klikkaan kiinni hakukone Googlen avulla löytämäni Wikipedian sivuston, jolta yllä olevat tiedotkin ammensin. On aika lähteä hakemaan mattoja telineeltä. Siellä ne nyt ovat tuulettuneet siniristilipun juhlallisessa varjossa. Jos oikein tarkkaan kuuntelisi, saattaisi läheisten mäntyjen latvoista erottaa ehkä Finlandia-hymnin huminaa.

En usko, että Sibelius olisi pahastunut, jos tietäisi, että tuuletin ja tamppasin mattoja hänen syntymäpäivänään ja virallisena liputuspäivänä. Siivottiinhan luultavasti Ainolassakin!


Lähde: Wikipedia