Gynekologi oli maininnut Soilelle, että tämä ikänsä perusteella kuului jo riskisynnyttäjiin. Hänellä oli siis mahdollisuus lapsivesitutkimukseen, jonka perusteella selvitettäisiin, oliko sikiö normaali. Lähinnä tutkimustulos sulki pois ainoastaan cp- tai kehitysvammaisuuden. Tutkimukseen ei olisi pakko mennä: vain mahdollisuutta siihen tarjottiin.

Soile mietti asiaa kovasti ja keskusteli siitä Mikon kanssa. Mikon kanta oli ehdoton. Tietysti Soile menisi tutkimukseen. Soile itse epäröi. Hän oli toivonut niin kovasti tulevansa raskaaksi. Nytkö hän sitten ryhtyisi varmistelemaan, että saisi terveen lapsen. Hän oli myös kuullut tapauksista, joissa äiti oli päätynyt aborttiin, kun tulos oli osoittanut, että lapsi oli vammainen. Kun abortti sitten oli tehty, olikin huomattu, että abortoitu sikiö oli ollut täysin terve.

Muutenkin Soile suhtautui nuivasti abortteihin. Hän oli sairaalan osastolla nähnyt, miten nuoret naiset käyttivät sitä ehkäisykeinona ja tulivat jo ties kuinka monennen kerran aborttia hakemaan. Soilen mielestä jokainen elämä oli arvokas. Ei hän katsonut olevan itsellään oikeutta sanoa, kuka saa syntyä ja kuka ei. Varsinkin oman lapsen kohdalla olisi aborttipäätös ollut Soilelle mahdottomalta tuntuva asia.

Tällaisia Soile mietti. Sitten hän päätti mennä tutkimukseen. Eihän aborttia sen jälkeenkään olisi pakko tehdä, vaikkei sikiö normaali olisikaan. Näin jälkeenpäin ajatellen petti Soile taas itseään. Jos tutkimus osoittaisi, että sikiö ei olisi normaalisti kehittynyt, olisi Mikko varmasti painostanut Soilen tekemään abortin, vaikkei tämä itse sitä olisi halunnutkaan tehdä.

Mikolla oli nimittäin kehitysvammainen kummipoika, jota hän silloin tällöin oli käynyt katsomassa läheisessä keskuslaitoksessa. Aina vierailujen jälkeen oli Mikko aivan poissa tolaltaan. Hän ei kestänyt nähdä sairautta ja vammaisuutta, vaan tunsi itsekin sairastuvansa ahdinkoa nähdessään.

Tämä oireilu kuvasti taas hyvin Mikon vaatimusta siitä, että kaiken piti olla mahdollisimman täydellistä. Mitään heikkoutta ja huonoutta ei hän sallinut. Siitä oli Soile jo monet kerrat saanut tuntea karvaita esimerkkejä. Jos Mikolle nyt syntyisi vammainen lapsi, olisi se kestämätön paikka.