Ilma, Ilmi ja Ilmatar: kovin on hentoset nimet tänään juhulintavuorossa, ainaki mun mielestä.

Ilma ja Ilmi ovat 1800-luvun lopulla käyttöön tulleita suomalaisia naisen etunimiä. Ne ovat luontoaiheisia nimiä,, joiden lähtökohtana on suomen kielen sana ilma. Almanakkaan nimet otettiin vuonna 1908, ja nimipäivä on 26. elokuuta. Nimien muunnelmia on myös Ilmatar. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Ilma on annettu 2241 henkilölle, jotka kaikki ovat naisia. Vuoden 2012 loppuun mennessä nimi Ilmi on annettu 3501 naiselle ja parille­kymmenelle miehelle

Ilmatar on suomalainen naisen etunimi, jonka aiheena ovat olleet kansantarujen ja Kalevalan ilmattaret. Ilmattaren nimipäivä on 26. elokuuta. Vuoden 2012 loppuun mennessä nimi Ilmatar on annettu noin 200 naiselle ja muutamalle miehelle.

Ku olin laps, asu meijän lähellä Ilmi-niminen tyttö. Se oli jo riijuuiässä sillon. Muistan, miten jo sillon aattelin, ettei oo nätti nimi sillä. Meijän murteessa ku nimi vielä sanottiin ”Ilimi”, niin entistä rumemmalta nimi kuulosti mun korvissani. Mutta on seki varmaan nimesä kans selevinny maalimassa. Miksei olis?

Kalevalasta on tullu paljo nimiä alamanakkaan. Vaikka nyt tuo Ilmatar. Se ei loppujen lopuks hassumpi nimis oliskaan pienelle tytölle. Aallotar on toinen, jonka kans vois hyvin antaa lapselle nimeks. Ja onkohan semmosta nimeä olemassa ku Tuuletar? Se vasta nätti nimi olis. Kevynen ku tuulenhenki. Miltäs kuulostas Tuuli Aallotar tai Tuuli Ilmatar?

Olipa nimi ny niin kevynen ja hentonen ku tahtojaa, ei tämänpäivänen ilima semmonen kumminkaan oo. Vettä tuloo ku aisaa ja ihan maahan asti. Meen autolla, ku on sovittu J: n kans, että töitten jäläkeen lähetään sauvoja kävelyttämään. Eilen oltiin vesijuoksuvyötä uittamassa ja tänään on sitte sauvojen vuoro. Eilen jo päätettiin, että mennään, vaikka satas akkoja äkehet perässä. Ei olla sokerista, jos ei suolastakaan. Jos kastutaan, kuivatellaan sitte kotona. On meillä ilta aikaa. Onneks iltapäivälle ei oo luvannu näin kovia sateita. Ukkosen kuvia kyllä näky sääkartalla niihin aikoihin, ku meijän pitäs olla polulla marssimassa. Mutta palijohan sitä luvataan, niin hyvää ku huonoaki. On se nähty.

Samalla ku kerran kaaralla körötän, vien vähä rompetta työpaikalle. En oo viihtiny niitä pyöräntarakalla kuletella, ja vastahan sain Tiltunki takasi. Ny ne menöö samalla ku muuki tavara. Huh-huh! Saje sen ku yltyy. Saattaa kastua läpikotasin jo ennen ku on autonratissa. Mutta pistäpäs kätes eteen. Mahotonta se ihimisenlapselle on.