Sitten poliisimies saatteli minut ystävällisesti maistraatin puolelle, jossa heti alettiin näpytellä tietoja koneeseen. No, nythän tämä alkoi sujua, ajatteli mielissäni, ja liian aikaisin taas kerran. Mikään ei nimittäin sujunut. Virkailija kokeili ensin tätä ja sitten tuota konstia ilman tulosta. Sitten hän pyysi apuun jo toisen virkailijan, joka yritti neuvoa, miten homma pitäisi tehdä. Eipä onnistunut nytkään. Seuraavaksi kaivettiin esiin ohjekansio, josta etsittiin neuvoa rahojen ulosmaksuun.

Luulen, että virkailijakin alkoi jo vähän hikeentyä. Hän selitti kyllä tehneensä tällaista aiemminkin, mutta siitä oli jo aikaa, ja liekö käytäntökin jo muuttunut. Oli nimittäin todella harvinaista, että joku oli niin rehellinen, että toi löytötavaratoimistoon löytämäänsä pelkkää rahaa. Kokonaisia lompakoita kyllä papereineen ja kortteineen palautettiin, mutta rahat yleensä sujahtivat löytäjän taskuun ilman tunnontuskia, vaikka kyseessä olisi ollut isompikin summa.

Minä hikoilin tiskin toisella puolella odottaessani, että saisin rahat kouraani ja totesin suoraan, etten kyllä aikonut minäkään olla enää yhtä rehellinen, jos vielä joskus sattuisin löytämään isomman summan rahaa. Kylmästi pistäisin rahat taskuuni ja käyttäisin ne surutta ja ilman omantunnon kolkutuksia enkä vilkaisisikaan löytötavaratoimistoon päin. Jos rehellisesti toimimalla oli edessä tällainen koettelemus sekä rahoja viedessä, että niitä hakiessa, jouti liika rehellisyys romukoppaan. Vai oliko kenties tarkoituskin, että kaikesta tehtiin niin vaikeaa, ettei taatusti tehnyt mieli kysellä rahojen perään. Valtiohan rahat siinä tapauksessa saisi.

En tiedä, mikä ḱonsti sitten lopulta auttoi, mutta vihdoinkin jotain nappulaa painamalla valtion rahakirstu aukeni, ja rahat sai maksaa ulos valtion tililtä, jossa ne olivat olleet korottamana lainana neljä kuukautta. Kaikki taisivat tässä kohtaa huokaista helpotuksesta. Aikaa siitä, kun olin astunut ko. rakennukseen oli kulunut lähes tunti. Rehellisyys maan perii, ja oman järjen käyttö on sallittua erityisesti raha-asioissa ja valtion kanssa asioidessa!