Akkainviikko on sitte saatu päätökseen, ku tämänpäiväset juhulakalut on kahavisa ja kakkusa rinnan alle työntäneet. Kelepaa sitä Kirstin, Tiinan, Kirsin ja Kristiinan kuunnella onnittelulauluja puun katveessa tämmösenä päivänä. Ja meijän muijen kans.

Nautitaan ny, ku on kunnon kesä eikä valiteta kuumuuvesta, vaikka se välillä hermoille käyki. Se ku on nimittäin sillä viisiin, ettei se valitus mitään suutaasa tai toiseen auta. Ilimat on, mitä on. ”Pistäpäs kätes eteen”, tuumas mun entinen ukkoni sanoa, ku tuli puhe jostaki semmosesta, jolle ei mitään mahtanu, vaikka päällään ois seisonu tai miten noitua ja valittanu.

Kirsti on suomalainen naisen etunimi. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 25 373 henkilölle.

Tiina on suomalainen naisen etunimi. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu noin 30 000 henkilölle.

Kirsi on suomalainen naisen etunimi, joka esiintyy myös melko harvinaisena sukunimenä. Kirsin nimipäivää vietetään 24. heinäkuuta. Nimi otettiin suomenkieliseen nimipäiväkalenteriin vuonna 1973. Vuoden 2012 loppuun mennessä nimi Kirsi on annettu noin 23 010 naiselle ja ainakin kahdelle miehelle. Nimenä Kirsi voi juontua monelta suunnalta. Se on yleinen lyhentymä Kristiinasta ja sitä voidaan käyttää myös samasta kannasta juontuvan Kirstin lempinimenä. Toisaalta nimi assosioituu vahvasti kirsikkaan eli "kirsimarjaan", joten Kirsi voi olla myös Kirsikka-nimen lyhentymä. Nimipäiväkalenterissa Kirsiä, Kirstiä ja Kristiinaa juhlistetaan samana päivänä. Varsinkin länsi- ja kaakkoismurteissa kirsi merkitsee routaa eli jäätynyttä maan pintaa. Joillakin läntisillä alueilla kirsi merkitsee keväistä kovaa hankea, jonka päällä voi kävellä. Idässä kirreksi kutsutaan myös suojalunta.

  • Erisnimenä nimi taipuu Kirsi–Kirsin–Kirsiä–Kirsit–Kirsien–Kirsejä,
  • mutta yleisnimenä kirsi–kirren–kirttä–kirret–kirsien–kirsiä.

Sukunimenä Kirsin perustana on laihialainen 1700-luvun alulla perustettu Kirsin talo. Sen nimeämisen taustalla on epäilty olevan kirsimarja (ruots. kirsebär) tai ruotusotaväen keskuudesta tunnettu lisänimi Girs.

Kristiina (myös Kristina) on naisen etunimi. Suomessa nimestä on käytössä myös lyhentymät Krista, Kirsti, Kirsi ja Tiina. Suomessa nimi Kristiina on 1800-luvun lopulta vuoden 2012 loppuun mennessä annettu 79 587 ja Kristina 15 908 naiselle. Nimipäivä on 24. heinäkuuta. Kristiina on ollut kalenterissa vuodesta 1950 ja Kristina vuodesta 1852. Naistenviikko päättyy Kristiinan päivään. Kristiinan alkuperäinen kreikkalainen ja latinalainen muoto Christina tarkoittaa naispuolista Kristuksen kannattajaa, Kristuksen omaa, kristittyä naista. Nimi on Kristian-nimen naispuolinen vastine.

Muistan kuulleeni, että akkainviikko olis yleensä sateinen. Siitäköhän se sanonta tuloo, että ”sataa akkoja äkehet perässä”. Voi tuo sanonta kyllä liittyä johonki muuhunki tarkotukseen, ku tarkemmin aattelen. Ny on kumminki ollu hienot kelit akkainviikolla ja vissiin ne jatkuuki vielä. Niin että ei muuta ku puun katveeseen, aurinkovarijon alle tai veteen vilivottelemaan kaikki jotka kynnelle kykenöö.