Uhkasin eilisessä postauksessa, että alan lukea ja kulutan iltani sillä keinon. Sen kans tein. Alotin uutta kirijaa, ku eellisen sain loppuun toissailtana. Molemmat kirijat on samalta kirijailijalta. Se on norijalainen Jo Nesbö. Tuo sukunimen viimenen kirijain ei kuulus olla ö, vaan semmonen o, joka on halakastu keskeltä. Mutta emmää osaa tällä koneellani semmosta tehä, niin että tuo saa ny kelevata.

Mää oon ennenki, sillon ku olin oikeen himolukija, lukenu palijo tuon kirijailijan kirijoja. Mää jäin niihin ihan koukkuun. Ne on rikosromaaneja, paksuja ku Raamatut, mutta niin mielenkiintosesti kirijotettja, että yhen ku lukoo, ei voi toista olla lukemata. Kaikki ei tykkää rikosromaaneista, mutta nää onki kirijotettu ihan toisella otteella. Näissä ei rikoksilla mässäillä, vaan pääosassa on ihimissuhteet ja sosiaaliset ongelmat.

Kaikissa on päähenkilönä sama poliisi, Harry Hole, joka sekään ei oo mikään kullannuppu, vaan juoppo, joka yrittää taistella viinanhimoaan vastaan joskus paremmalla, joskus huonommalla menestyksellä. Mutta rikostutkijana se on verraton. Ja muhun ainaki vetoaa sen rososuus ja epätäyvellisyys.

Kaikki kirijat kuuluu tavallaan yhteen sarijaan, mutta ne on kirijotettu niin, että minkä osan hyvänsä voi lukea missä välissä vaan. Ei tartte alottaa ensimmäisestä ja orijallisesti nouvattaa julukasujärijestystä, että pysyis kärryillä.

Jos joku ny kiinnostu, niin mää vähä mainostan. Ihan varma en oo, mutta luulen, että tämän sarijan kirijoja on ny ilimestyny kaikkiaan 10. Lunttasin Wikistä ja oikeassa olin. Tänä vuonna on ilimestyny kans yks osa. Musta tuntuu, että oon lukenu nuo kaikki, paitsi tään, mitä nyt luen ja sitte uusimman. Mutta ku mulla oli pitkä tauko lukemisessa, oon tietysti unohtanu suurimman osan, etten kaikkia.

Vois melekeen alottaa lukemisen ihan ensimmäisestä kirijasta taas ja muistella vähä menneitä, vaikkei mulla yleensä oon tapana lukea samoja kirijoja moneen kertaan. Ihan niin ku mulla ei oo tapana matkustaa samaan paikkaankaan monta kertaa. Ja voi olla, etten mää enää niin lämpenis noille kirijoille, jos niitä uuvestaan alakasin kahalata läpi, kuka tietää.

Ny musta kumminki tuntuu, että oon taas saanu uuven vaihteen päälle tässä lukuhommassa. Kummää saan tään postauksen kirijotettua, kämmin takasi sänkyyn ja jatkan lukemista. Ulukonaki on vielä aivan pimeää, niin että hyvin joutaa vielä peiton alle. Sängyssä tai sohovalla lukeminen on musta kaikkein mukavinta. Jos yks kaks yllättäin alakaa silimiä painaa, ei muuta ku kirija sivuun ja unta palloon.

Mää laitan tähän postauksen loppuun vielä tuon Harry Hole –sarijan kirijat ilimestymisjärijestyksessä, jos joku kiinnostu. Luettelo on kopioitu suoraan Wikistä. Noissa riittää lukemista vähäks aikaa, vaikka ne on kyllä heleppolukusia kirijoja. Ja niin ku jo sanon, ei kirijaa taho malttaa laskea käsistään, ku alakuun pääsöö. Mukavia lukuhetkiä vaan kaikille!

 

JO NESBÖ

 

  • Lepakkomies (Flaggermusmannen, 1997)
  • Torakat (Kakerlakkene, 1998)
  • Punarinta (Rødstrupe, 2000)
  • Suruton (Sorgenfri, 2002)
  • Veritimantit (Marekors, 2003)
  • Pelastaja (Frelseren, 2005)
  • Lumiukko (Snømannen, 2007)
  • Panssarisydän (Panserhjerte, 2009)
  • Aave (Gjenferd, 2011)
  • Poliisi (Politi, 2013)