Jaana, Marjo, Marja, Marjukka, Marita, Marjatta, Marjut, Maritta, Jatta, Marianna, Marianne ja Marjaana: kaikilla näillä on tänään nimipäivä. Siinä sitä onki juhulimista, jos tuttavapiiriin sattuu oikeen monta tuon nimistä ja kaikkien juhuliin meinaa mennä. Hoh-hoijaa, sanon vaan.

Marja on suomenkielinen naisen etunimi. Nimi voi johtua joko pienikokoista hedelmää tarkoittavasta sanasta marja, mutta on käsitetty myös Maria-nimen muunnelmaksi. Marja on yleinen myös yhdysnimen osana, esim. Marja-Leena, Marja-Liisa, Marja-Sisko. Marjan nimipäivää vietetään 15. elokuuta. Samana päivänä nimipäiväänsä viettävät myös Marjatta, Jaana, Marjo, Marita, Marjut, Marianne, Marjaana ja Marjukka

Nimi on sijoitettu tälle päivälle, koska se on käsitetty Maria-nimestä johtuvaksi ja 15. elokuuta on kristikunnassa vanhoista ajoista ollut Neitsyt Marian muistopäivä. Nykyäänkin sitä vietetään juhlapäivänä sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa, ja eri kielissä siitä käytetään muun muassa nimiä Assumption, Ferragosto ja Uspenie. Suomessa päivää on kansanomaisesti nimitetty "Jälki-Maariaksi" erotukseksi muista vanhoista Marian juhlapäivistä. Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun tilastojen mukaan Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä ollut yhteensä 52 539 Marja-nimistä henkilöä. Tilasto alkaa vuodesta 1899. Etunimien lukumäärissä ovat mukana kaikki väestötietojärjestelmään merkityt, myös kuolleiden henkilöiden, nimet. Tilastoissa ovat mukana ensimmäisten etunimien lisäksi muut annetut etunimet.

Vuosi

Määrä

-1899

63

1900-19

613

1920-39

4 746

1940-59

28 230

1960-79

13 694

1980-99

4 236

2000-09

957

Yhteensä

52 539

Suosituin tytön nimi on 1900-luvulla ollut Maria (235 457), seuraavaksi suosituin on ollut Helena nimi (143 622). Marjatta on viidennellä sijalla (118 563).

.

Marjatta

Nimipäivä

– suomenkielinen

15. elokuuta

– ruotsinkielinen

-

– ortodoksinen

25. maaliskuuta,
2. heinäkuuta,
15. elokuuta,

8. syyskuuta,
21. marraskuuta

Muunnelmia

Marjaana, Jatta, Marita, Maritta

Ulkomaisia vastineita

-

Nimen alkuperä

Kalevalasta; yhdistelmä nimistä Maria ja Marketta (Margareta)

Marjatta on suomalainen naisen nimi. Nimipäivää vietetään suomalaisessa kalenterissa 15. elokuuta.

Nimi Marjatta tulee Kalevalasta. Kalevalan loppuruno kertoo Marjatasta, joka paimenessa ollessaan löytää puolukan mättäältä, syö sen ja tulee raskaaksi. Hän synnyttää pojan, josta kasvaa Karjalan kuningas. Suuri tietäjä Väinämöinen joutuu väistymään. Tämä runo on ilmeisesti alkujaan yhdistelmä kahdesta runosta: toisaalta Hannuksen ja Marketan balladista, toisaalta Luojan virrestä. Myös nimi Marjatta on todennäköisesti syntynyt sekamuotona nimistä Maria ja Marketta.

Vuoden 2009 loppuun mennessä Marjatta-nimen oli saanut Suomessa 122 867 naista ja muutama mies. Nimi alkoi yleistyä 1920-luvulta lähtien ja on yleinen varsinkin 1940- ja 1950-luvuilla syntyneillä. Marjatta on yksi Suomen suosituimmista etunimistä. Vuosina 1920–29 ja 1950–59 Marjatta oli viidenneksi suosituin nimi, ja vuosina 1930–1939 Marjatta oli toiseksi suosituin nimi. Vuosina 1940–1949 Marjatta oli suosituin naisten nimi. 2000-luvulla Marjatta-nimi ei ole enää kuulunut suosituimpien nimien joukkoon.

Jaana on suomalainen naisen etunimi. Suomalaisessa nimipäiväkalenterissa se on ollut vuodesta 1950 lähtien. Nimi on lyhenne useista eri nimistä, joiden lopussa esiintyy vastaava äänneyhtymä. Näitä nimiä ovat esimerkiksi Otteliaana, Juliaana, Marjaana ja Tatjana. Toisaalta Marjaanan voidaan katsoa olevan nimien Jaana ja Marja yhdistelmä. Marjaanasta taas on syntynyt lukuisia muunnelmia, kuten Marianna ja Marjatta. Jaana voi olla myös peräisin venäläisestä etunimestä Yana. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Jaana on annettu 24 743 naiselle, joista suurin osa on syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla.

Kaikista nimistä en jaksanu ja viihtiny hakea lisätietoa, ku se on aika päällekkäistä. Ketä kiinnostaa, voi ite lueskella. Musta nämä oli tärkeimmät.

Mun monilla työpaikoilla on ollu palijo tuon nimisiä eukkoja töissä. On ollu Marjutia, Maritaa, Jaanaa ja vissiin muitaki. Tällä kertaa on pariki Jaanaa. Ei ne kyllä tarijonnu meille nimipäiväkaakkua, vaikka kuinka yritin vihijailla, miten pettyneitä myös ny oltiin. Totesivat vaan, että elämässä tuloo pettymyksiä, niistä on vaan selevittävä eteenpäin.

Ens yönä vietetään taiteijen yötä. Meilläki on esiintyminen täällä paikallisesti. Tai oikeastaan meillä on esiintyminen viikonlopun jokahisena päivänä. Aika lailla raakileelta se esitys vielä tuntu eilettäin, mutta ei auta. Tänään on noustava lavalle, meni miten meni. Onneks mää keksin viimen, mitä laitan päälleni. Oon oikeastaan aika tyytyväinen riepuihin, jotka kaapista löysin.

Ku homma pyhäiltana on ohi, voi huokasta helepotuksesta. Sitä on väännetty helemikuusta asti, ja välillä tuntu jo siltä, että koko homma peruuntuu. Mutta niinpä se vaan saatiin kursittua kasaan. Mää en oo asiasta ressiä ottanu, ku oon aatellu, ettei se mun vastuullani oo, niin ku ei ookaan. Teen sen, mitä käsketään, mutta murehtimaan ja hermoilemaan en ala. Aika hyvin pysyn päätöksessäni, vaikka välillä kyllä pyöri kielen päällä pari valittua sanaa. Onneks sain piettyä suuni kiinni.

Täällä on kovin epävakasta säätä. Välillä sataa, sitte taas paistaa. Ukkostaki on luvattu, mutta vielä ainakaan ei oo jyrähelly. Muuten on aika lämmintä ja kesästäki vielä. Se on hyvä, kyllä niitä kylymiä keliä taas piisaa ihan riittämiin, ku talavi tuloo.