Sitten alkoi käsittely. Menninkäinen komensi minut seisomaan pienelle porrasjakkaralle huoneen nurkkaan kasvot seinään päin. Nurkassa oli pieni kulma, josta minun piti ottaa tukevasti kiinni, että pysyisin jakkaralla, kun hoito alkaisi. Sitten menninkäinen itse asettui seisomaan taakseni. Hän otti tukevan otteen lantiostani ja riuhtaisi johonkin suuntaan. Kipeää se ei tehnyt eikä siitä myöskään kuulunut minkäänlaista ääntä. Sitten sama temppu tehtiin toiselle puolelle.

Nyt sain kavuta alas jakkaralta. Oloni ei ollut sen kummallisempi kuin jakkaralle noustessanikaan. En ollut entistä notkeampi, mutta en kankeampikaan. Vielä menninkäinen silmäili olemustani ja totesi, että nyt olivat luut paikoillaan ja molemmat jalat siten yhtä pitkät. En voinut väittää vastaan, enhän itse nähnyt itseäni enkä ainakaan olisi osannut sanoa raajojen erimittaisuudesta juuta enkä jaata.

Aloin kuitenkin varovasti kysellä, milloin voisin odottaa olevani taas jonkinlaisessa kunnossa, kun nyt ei ainakaan vielä tuntunut mitään paranemisen oireita. Vastauksen kuultuani olin pyörtyä. Puolitoista vuotta kuulemma kuluisi, että voisin odottaa lopullisia tuloksia. Paranemisvauhti nimittäin hidastui iän myötä. Kauhisteluni kuullessaan menninkäinen kiirehti selittämään, että kivut kyllä häviäisivät syksyyn mennessä, kunhan muistaisin kävellä kangasmetsässä lyhyellä askelella.

Joopa joo, tuumin mielessäni. Hoito-ohje oli sama, jonka olin jo lukenut netin keskustelupalstoilta useaan kertaan. Nyt minusta alkoi oikeasti tuntua siltä, että kyseessä taisi olla suuremman luokan huijaus. Pulitin kuitenkin kiltisti menninkäisen määräämän lähes sadan euron taksan ja niine hyvineni lähdin kotiin aivan yhtä kankeasti kävellen kuin olin vastaanotolle tullutkin.

Kaiken huipuksi menninkäinen ”kielsi” minua menemästä hierojan käsittelyyn. Minä hullu tottelin ja jätin hierojakäynnit moneksi viikoksi sillä seurauksella, että kangistuin entisestään. Mitään hyötyä en nimittäin menninkäisen käsittelystä saanut. Ainoa, joka hyötyi, oli menninkäinen itse. Olihan hän taas yhdeltä hyväuskoiselta ja kipeältä ihmiseltä saanut höynäytettyä sievoisen rahasumman.