Seuraava viikkokin sisälsi runsaasti kulttuuria, matkailua ja liikuntaa. Kävin elämäni ensimmäisen kerran tutustumassa Taidekeskus Salmelaan. Paikka rakennuksineen ja ympäristöineen oli hieno, enkä nyt ainakaan näin pitkän ajan päähän muista, että näyttelyihinkään olisin pettynyt. Paluumatkalla ajoin tunnetuilla suunnistustaidoillani harhaan, ja kiersimme jonkin aikaa ympyrää, ennen kuin tie kotikonnuille aukeni eteemme. Se ei meitä haitannut. Oli kesä, loma ja runsaasti aikaa. Sitä paitsi olimmehan lähteneet tutustumiskierrokselle lähiseuduille. Nyt tuota tutustumista tuli ihan pyytämättä ja suunnittelematta oikein olan takaa.

Kun palasin kotiin Salmelasta, luin illansuussa paikallislehdestä, että Kotiseutuyhdistys järjestää samana iltana kävely- ja tutustumiskierroksen ihan kotini lähistöllä sijaitsevalle tehdasalueen asuinalueelle. Kierros oli suunnattu nimenomaan ns. ”paremman väen” alueelle, jonne muutoin ei meillä tavallisilla tallaajilla olisi ollut asiaa.

Olin aina halunnut päästä käymään tuolla alueella, sillä se oli erittäin kaunis puistomainen alue vanhoine rakennuksineen. Nyt siihen tarjoutui oivallinen tilaisuus, ja päälle päätteeksi saisin kuulla vielä paljon mielenkiintoista asiaa lähihistoriasta. Koska lähtöpaikka oli kivenheiton päässä, en kauaa kaavoja käännellyt, kun jo olin monen muun yhtä innokkaan tai uteliaan joukossa odottamassa kierroksen alkua.

Ilta oli mielenkiintoinen. Kuulimme historiaa, mutta myös tämän hetken tilannetta ja vielä tulevaisuuden suunnitelmiakin. Jotenkin minulle jäi siitä kaikesta vähän haikea mieli. Vanhat arvokkaat rakennukset seisoivat tyhjillään rapistumassa, kun niissä ei kukaan enää asunut. Monet niistä olivat myynnissä, mutta sellaisilla hinnoilla ei kukaan tavallinen ihminen olisi kyennyt niitä ostamaan, kun tiedossa olisi vielä ollut mittava remontti Museoviraston tiukkojen määräysten mukaan. Nyt rakennukset rapistuivat omia aikojaan. Sitä tietysti jokainen toivoi, ettei suuri tehdasyhtiö niitä ainakaan purkaisi, sillä silloin katoaisi valtava määrä pienen tehdaspaikkakunnan arvokasta paikallishistoriaa.