Maanantaille saatiin vielä toinenkin postaus. VL tuskitteli lumenpaljoutta, jota yllättäen oli tullut enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Tuiskuttamalla satanut lumi oli tehnyt ison kinoksen räystäälle, ja hupsista keikkaa! Sieltä se tulla tupsahti alas, kun ei enää jaksanut pysytellä katon reunalla. Kuinka ollakaan oli lumi tahtonut tipahtaa juuri kulkuaukon kohdalle lähes vangiten asukkaan taloon sisälle.

Kun enimmät lumet oli VL saanut kolattua pois ovensa edestä, oli kaupungin lumenpoistokalusto huolehtinut siitä, että työt eivät kesken lopu. Katollakin oli vielä lunta odottamassa sopivaa ajankohtaa, jolloin romahtaa talossa asuvan iloksi. Eipä enää oikein naurattanut tuo puhdas ja valkea maiseman valostuttaja ja kaunistaja.

Osaa ottavia kommentteja alkoi tulla jo muutaman minuutin kuluttua. Mahtoiko AVK: n kommentti olla sitten liiankin osaa ottava, kun hän oli sen kokonaan poistanut ilman mitään selityksiä poiston syistä. Tavallisestihan poistetun kommentin jälkeen useimmat laittoivat heti toisen, selitysosuuden, kuin katekismuksessa ikään kertoen siinä, että kirjoitusvirhe tai jokin muu sen kaltainen oli poiston syynä. Mutta nyt oli kommentti siis poistettu ilman mitään selityksiä, eikä AVK enää myöhemminkään palannut asiaan millään tavoin.

VRK sen sijaan ei juurikaan kommenttejaan poistellut, ainakaan niitä, jotka oli kirjoitettu "kontrolloidusti”. Hän kehotti VL: ä ajattelemaan asiaa matematiikan kaavoja apunaan käyttäen. Silloin ei lumen määrä vaikuttaisi ollenkaan niin suurelta. Vähän samoilla linjoilla oli myös seuraava kommentoija, joka näki lumenkolauksen hyötyliikuntana, vaikka olikin sitä mieltä, että rajansa silläkin. Ja vielä kolmaskin, PA, yritti kannustaa lumeen hukkuvaa ajatuksella, että kaikki oli vain hetkellistä. Kesällä ei asiaa enää muistettaisikaan, tai jos muistettaisiin, niin hymy suupielessä. Mutta hyvähän tässä oli kannnustaa, kun itse asui kerrostalossa, jossa huoltoyhtiö piti pihan puhtaana.

RR kommentoikin sitten jo PA: a veisaamalla samaa virttä kerrostaloasumisen hyvistä puolista. Hän kyllä muisti omalta kohdaltaan myös ajat, jolloin aamulla ei tiennyt, oliko ovesta ulos asiaa. Ja taas nähtiin se ihme, miten kommentointi alkoi liukua sivuun asiasta, kun KHÄ kommentoi Kärpäsen ymmärryksen mukaan RR: n kommenttia. Tosin kommentti oli vain lyhyt toteamus, joten se taisi jäädä pieneksi sivujuonteeksi, johon muut eivät enää takertuneet, vaan palasivat kommenteissaan pääraiteelle.

Tiedä sitten, mikä oli seuraavien kommentinpoistojen takana? PPHH oli poistanut omansa ja vielä seuraavankin, jonka oli kirjoittanut myöhemmin. Oliko hän nokkiintunut KHÄ: n letkautuksista vai mistä, se jää arvailujen varaan. Mutta totuus taitaa olla, että lumenkolauksestakin, niin kuin melkein mistä tahansa asiasta saadaan aikaan lihavia riitoja, kun lunta sopivasti tipahtelee kauluksesta paidan sisälle sulamaan (Kärpäsen huom!).

Mutta KHÄ: llä oli taas asiaa. Ymmärrystä riitti kaikille lumen kanssa painiville, toisille enemmän, toisille hitusen vähemmän. Apuakin olisi KHÄ ilomielin antanut, jos vain hiukkasen lähempänä avuntarvitsijaa olisi asunut. Varmasti olisikin piha putsaantunut vauhdilla, kun KHÄ olisi jokaiseen jalkapariinsa lumikolan tällännyt ja niiden kanssa hetkisen huseerannut. Siinä olisi jouluista juomaa tainnut kulua toinenkin tuopillinen (Kärpäsen huom!).

PPHH: n toisen poiston jälkeen palasi KHÄ rauhoittelemaan tulenarkaa tilannetta ja tukahduttamaan alkavaa nokipaloa. Nyt kun kommentit ovat poissa, on tietysti vähän vaikea sanoa, miten lähellä syttymispistettä oli käyty. Joka tapauksessa KHÄ muistutteli, että tässä kommentoitiin nyt VL: n postausta valtavista lumitöistä, joten eiköhän pysyttäisi asiassa.

VRK ei kuitenkaan malttanut olla hieraisematta hiukan suolaa haavoihin. Sen lisäksi oli tässä taas oivallinen tilaisuus tehdä selkoa omasta loisteliaasta, jo päättyneestä työurastaan, josta ei tuntunut puuttuvan enempää uurastusta kuin vastuutakaan. Mutta näin suuren juhlan alla oli parasta haudata sotakirveet vaikka sinne lumihankeen, eikös vaan (Kärpäsen huom!)?

Vielä piti KHÄ: n palata selittämään kommenttejaan. Selitys oli taas sellaistakin ajatuksenvirtaa, että aivottomalla Kärpäsellä oli pahoja vaikeuksia pysytellä lumikolan kyydissä, ja jossain välissä se taisi jo pudota hankeen, josta sitten repaleisia siipiään räpistellen kömpi ylös.

Kaikeksi onneksi VL antoi kommentoijien lumisotia ja lumipesutella keskenään ja tuli vain ilmoittamaan, että luonnonmerkeistä päätellen lumentulo olisi loppumaan päin lähipäivinä. Siihen loppuisi siis kolaushuvi, ja mistäs sitten valittaisi!

Kuin kaikki kommentit yhteen kooten lausui guru loppusanat juhlalliseen tyyliin. Mukava kun oli lunta. Silloin saivat kaikki halukkaat pomppia kinoksissa mielin määrin. Ikävää oli se, että junaliikenne takkusi ja myöhästeli lumentulon ja siivouskaluston vähyyden takia. Sekin oli ikävää, että jotkut joutuivat raatamaan lumen kimpussa ylen määrin. Mutta se kai oli valintakysymys, josta ei ainakaan vallitsevia säitä voinut syyttä.