-Surrrsurrrsurrr… Kärpänen kokeilee varovasti, vieläkö surina lähtisi samaan malliin kuin aiemmin.

-Surrrsurrrsurrr… se yrittää uudelleen, kun ensimmäinen surahdus vaikuttaa kovin vaimealta.  No, nyt lähtee! Kyllä se tästä taas alkaa, vaikka monen päivän joulutauko tuntuukin vähän jähmettäneen sen koko olemusta. Ja siivet: nuo ennen niin kepeästi liikkuneet lentimet, tuntuvat jotenkin jäykiltä. Ihan kuin niillä ei olisi lennelty moneen päivään.

Ja tottahan se tavallaan onkin. Kärpäsen koko pieni keho on jäykistynyt vetoisessa ilmastointikanavassa vietettyjen päivien aikana. Luntakin on kanavaan tuiskuttanut, niin että kärpäsparka on ollut aivan paleltumaisillaan. Suuret verkkosilmät tuntuvat sameilta aivan kuin niihin olisi tarttunut pölyä kanavan seinämistä. Mutta nyt on taas saatava veri kiertämään ja pienille hyönteisenaivoille töitä. Uusi vuosi alkaa kohta, ja vanhassakin on vielä päiviä jäljellä.

Kärpänen kurkistaa varovasti ilmastointikanavan suulta. Näkyykö missään kärpäslätkiä? Tuntuuko sieraimissa kärpäsmyrskyn inhottavaa hajua? Kun kumpiakaan ei ole näkyvissä eikä haistettavissa, lehahtaa se taas kattoon. Muutama pyöräytys verkkosilmillä ja kohta pesee…