Minä en ole koskaan ollut mikään kova juhlien järjestäjä. Tietysti olen järjestänyt "pakolliset" juhlat kuten lapsen syntymäpäivät, rippijuhlat ja ylioppilasjuhlat. Myös yhdet valmistujaisjuhlat tyttärelle järjestimme yhdessä entisen mieheni kanssa. Niiden järjestämisessä kyllä tytär itse ja hänen poikaystävänsä olivat myös osavastuussa, ja toive juhlien järjestämisestä tulikin tyttäreltä itseltä

Omat merkkipäiväni samoin kuin nimipäiväni olen kuitenkin aina sivuuttanut matalalla profiililla ilman sen kummempia juhlallisuuksia. Entinen miehenikään ei ollut mikään "juhlija", joten ainakaan kotoa ei tytär saanut mallia siitä, että ihmisiä voisi kutsua kylään suuremmankin joukon vaikka ilman mitään kummempaa syytä.

Siksi olenkin iloinen, että tyttären perheessä vietetään juhlia milloin minkäkin asian tiimoilta. Se voi olla juhla kevään kunniaksi, tupaantuliaiset, juhannus, sadonkorjuujuhla, mikä tahansa asia, mistä juhlan ainekset saa kasaan. Tällä kertaa se oli tyttären 30-vuotissyntymäpäivä.

Pönötysjuhlat eivät koskaan ole olleet tyttären perheen mieleen. Siksipä juhlat rakennettiin aina niin, että kaikilla oli tekemistä ja jokin "rooli" juhlan järjestelyissä, tunnelma oli rento eikä hyvää syömistä tai juomista puuttunut. Mitään ryyppyjuhlia ei kuitenkaan koskaan harrastettu, sillä mukana oli myös paljon lapsia, eikä runsas alkoholinkäyttö muutenkaan kuulunut talonväen ja heidän ystäväpiirinsä juhlatapoihin.

Toisarvoista juhlien järjestelyissä oli se, oliko talo siivottu lattiasta laipioon suurennuslasin kanssa, oliko astiasto samaa sarjaa ja oliko lautasliinat taiteltu oikeaoppisesti. Niinpä suurimmat siivoukset koostuivat ehkä imuroinnista ja enimpien irtotavaroiden paikoilleen laitosta, pöytään katettiin monenkirjavia kirppiksiltä ja roskiksista löytyneitä astioita ja talouspaperi sai useimmiten ajaa suupyyhkeen asiaa. Tärkeintä oli, että kaikilla oli mukavaa ja juhlissa viihdyttiin.

Erityisesti kesäjuhlat olivat mukavia, kun laaja pihapiiri tarjosi paikkoja, joissa vieraat saivat oleilla. Ulkogrillissä talon isäntä grillasi niin lihat kuin makkaratkin ja joku, aika usein minä, paistoi muurinpohjalettuja avotulella. Puusauna lämpeni levittäen ihanaa savuntuoksua ja tuoreen vihdan sai taitella läheisen metsikön koivuista. Sillä sai kukin haluava vihtoa itsensä tuoreeks ja terveeks saunan pehmeissä löylyissä. Sokerina pohjalla talon monet eläimet, kissat, kanat, kukko ja koiranpentu  liikuskelivat lähistöllä luomassa oikeaa maalaistunnelmaa, vaikka ihan kaupungin kyljessä asuttiinkin.