Tänään, 24.2. viettää nimipäiväänsä Matti. On olemassa vanha suomalainen sananlasku, jossa sanotaan näin: ”Matti pitkäparta houkuttelee lapsia nurkan taakse”. Punahilkan viisas ja kansanperinnettä taitava kuin myös käyttävä, nyt jo taivaallisissa kirjallisuuspiireissä näitä taitoja harrastava äiti, jolta kärpänenkin monet sanonnat ja sutkaukset omiin teksteihinsä on lainannut, käytti tuota sanontaa usein: ainakin vähintään helmikuussa Matinpäivän aikaan.

Hän kertoi sen tarkoittavan sitä, että helmikuussa aurinko jo lämmitti mukavasti sulatellen päiväsaikaan lumia talojen katoilta. Myös harvat rakenteet tietysti päästivät lämpöä karkaamaan sisältä ulos. Yöksi pakkanen usein kiristyi, jolloin muodostui jääpuikkoja räystäille. Nämä pitkät jääpuikot, Matin pitkä parta, houkuttelivat lapsia niitä tavoittelemaan. Jos sellaisen onnistui ehjänä saamaan alas, oli sitä mukava nuoleskella kuin parhaintakin tikkaria. Se oli tietysti viisainta tehdä vähän salaa ”nurkan takana” poissa aikuisten näköpiiristä.

Sananlaskun selitys voi olla vääräkin, mutta kärpäsen mielestä se on niin hyvä, että se hyvin kelpaa selitykseksi tälle luonnonilmiölle ja pistää mielikuvituksen sopivasti liikkeelle. Kun kärpänen sulkee suuret verkkosilmänsä, nousee sen verkkokalvolle kuva vanhasta, kumarasta ja harmaapartaisesta ukosta, Matista, joka hiippailee talon nurkilla ja aina lapsia nähdessään vinkkaa heitä tulemaan jääpuikkomaistiaisille. Ja helmikuinen aurinko lämmittää niin ihanasti kuin kuvitella voi!

Mutta sitten varsinaiseen asiaan. Postaukseen tuli yhteensä 38 kommenttia. Niistä 22 on vielä "analysoimatta”. Nämä jäljellä olevat kommentit jakaantuvat viiden kommentoijan kesken: Anonyymi, jonka kärpänen arvelee olevan yksi ja sama henkilö: kuusi (6) kommenttia. VK kommentoi vielä kahdeksan (8) kertaa, joista suuri osa alkoi jo mennä sivuraiteelle, eikä enää mitenkään liittynyt itse postaukseen. Jo aiemmin mainittu ”sisar  Herrassa” halusi hänkin osallistua vielä kaksi (2) kertaa keskusteluun.

Letunpaistajalta ei taikina tuntunut sitten millään loppuvan, kun siitä riitti aineksia viiteen (5) varsin pitkään kommenttiin. Viimeinen näistä 22 kommentista tuli kyllä sitten varsin yllättävältä taholta. On vaikea käsittää, minkä vuoksi kommentoija edes virtuaalikynäänsä tarttui, sillä niin mitään sanomaton ja mihinkään liittymätön tuo kannanotto oli. Mutta sananvapaus sijansa saakoon! Sitä mieltä on kärpänen ollut aina eikä vähiten nyt!

VK:n edelliseen kommenttiin viitaten oli myös anonyymi pannut merkille, että se oli harvinaisen selkeästi laadittu. Niinpä hän toi ilmoille ihastuksensa siitä, että VK oli tällä kertaa saanut aikaan loistavan lausunnon ilman miestä väkevämpää. VK ei näistä kehuista hätkähtänyt. Hän vaikutti olevan hyvällä tuulella ja kiitteli vuolaasti A:n kehuista.

Sitten hän alkoi selitellä nykyistä suhdettaan kuningas alkoholiin. Lasiin sylkijää hänestä tuskin koskaan tulisi, mutta ihan itse oli hän kyennyt taistelemaan sen houkutuksia vastaan, niin että hyvä oli heillä suhde nykyisin. Mitä taas tuli suupielessä käryäviin pötkylöihin, niin niitten kanssa oli pitänyt olla tiukempi linja. Kerrasta vain poikki! Hyvin oli päätös pitänytkin. Mitä nyt muutama ihanasti maustettu paloi loppuun, mutta nekin usean viikon aikana.

Myös VK kertoi laittaneensa mielihyvällä merkille sen, että useimmat kommentoijat kuin myös muut kirjoittajat kykenivät nykyisin julkituomaan ajatuksensa aivan selvin päin. Mihin tuo arvio mahtui perustua, siitä ei VK mitään virkkanut. Hänelle taisi riittää, kun hän itse niin sanoi.

Vielä tuli selvennystä VK:n viimeaikaisesta naukkailusta. Kyllä, nautittu oli jouluna ja viimeksi ihan edeltävänä sunnuntai-iltana. Tässä kohden kärpänen huomauttaa, koska VK ei oikein asiaa näytä sisäistäneen, että tämä on Noituuksia :) –blogi, ei mikään AA-kerhon jäsenten viikkoraporttisivusto. Mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät, on tämäkin kärpäsen surina VK:n tapauksessa yhtä tyhjän kanssa.

VK:n hyväntuulisuus ei kaikkia suinkaan miellyttänyt. Sisar Herrassa siirsi ärtymyksensä kärpäsestä VK:aan. Ilmeisesti tämä sisar oli kovinkin läheinen tuttu VK:n kanssa, sillä ei tuollaisia kommentteja kukaan uskaltaisi mennä toisesta lausumaan ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa. Tai ehkä uskaltaisi, mutta saattaisi pian löytää itsensä sakkolappu kourassa kunnianloukkauksesta syytettynä.

VK ja samalla muutkin lukijat saivat kuulla, että Pyhän sisaren mielestä oli VK selvinkin päin kuin vanha vihtahousu konsanaan. Nauttineena oli hänellä sisaren mielestä jalassa kolminkertaiset housut! Hoh-hoijaa! Kovaa tekstiä, joka ilmeisesti perustui jonkin sortin tuntemukseen.

Mutta mikä mahtoi olla kommentoijan tarkoitus? Miksi piti tulla tänne kärpäsen postaukseen haukkumaan arkkivihollistaan? Ja miksi piti yrittää itse kääriytyä puhtaaseen ja siveään nunnankaapuun, kun pohjimmiltaan kuitenkin kaikkea muuta näytti olevan.

Vai oliko niin, että vanha vihtahousu oli yrittänyt vikitellä siveää ja koskematonta? sisarta siinä joko onnistuen tai onnistumatta. Sisar kärsi nyt tunnontuskia hairahduksestaan, ja ketäpä niistä muita syyttäisi kuin VK:aa. Itseään nyt ei ainakaan. Siinähän olisi niin katu- kuin blogiuskottavuuskin saanut pahemmanlaisen kolauksen (kärpäsen huom!).

Niin tai näin, VK jatkoi samalla ystävällisellä linjalla, jota hän jo muutaman kommentin ajan oli noudattanut. Kiitos kehuista, suloinen ystävä! Oltiinko tässä oikein lähempiäkin tuttuja, kun kommentista päätellen sisar oli joskus nähnyt VK:n aivan vesiselvänäkin? Oliko se tosiaan mahdollista? Entä kykenikö sisar tekemään tällaisen hienon luonneanalyysin myös itsestään?

Aivan virheetön ei VK kuitenkaan tuntenut olevansa. Selvin päin tulee treffailtua, eikä jälkipuheita synny paikan päällä toikkaroinneistakaan. Tässä lausahduksessa joutuu lukija kyllä taas hieraisemaan toisenkin kerran silmiään, sillä jäljempänä kerrottu asia kumoaa täydellisesti edellä kerrotun. Lausahduksesta saa nimittäin käsityksen, että heikkoudekseen lukee VK juuri sen, ettei matkusta naisia tapaamaan kännissä eikä myöskään paikan päällä ala tehdä tuttavuutta viisasten juoman kanssa.

Luultavasti hän kuitenkin on tarkoittanut aivan päinvastaista, mutta kun paljon häärää vähän siellä sun täällä, niin väkisinkin sitä sanoissaan, saati ajatuksissaan sekoaa. Hyvällä tahdolla, ja sitähän meillä kaikilla lukijoilla, myös kärpäsellä, riittää voi asian ymmärtää niin kuin se kai on tarkoitettukin ymmärrettäväksi.

Se, että VK ei matkusta naisiin nauttineena kuin korkeintaan luomumaitoa (kärpäsen huom!), on hänen hyvä puolensa, ei heikkoutensa. Ja liekö tuolla kaikella VK:Nn käyttäytymisellä sitten niin suurtakaan väliä? Tuskinpa!

Mutta sisar ei näihin selityksiin tyytynyt. Paukut kovenivat selvästi. Nyt VK, sen lisäksi, että nautti ilolientä oikein ratin kautta, oli jo valehtelijakin, vieläpä emä- sellainen. Onneksi sisar sentään jaksoi ottaa asian huumorilla, joten eiköhän se verenpaine siitä hiljalleen alkanut lasehtia. Myös VK osoitti olevansa huumormiehiä ja kiitteli kohteliaasti sisarta tämän kauniista sanoista.