Mun piti aamulla kirijottaa aivan toisesta asiasta, mutta sitte mää lipsahin jotenki tuohon pyykinpesuun ja ihimisten ahtaaseen ajatusmaailmaan. Tuli mieleen muuten toinenki juttu pyykkäykseen liittyen vuosien takaa.

Mää olin sillon vielä nuori ihiminen ja asun kerrostalossa, niin ku nykki. Mää en tienny sillon enkä muuten tiijä varmaks nykysinkään, onko liputuspäivänä kiellettyä kuivata pyykkiä narulla. Mää yritin sitä nyt justiin selevittää googlen avulla, mutta emmää mitään varmuutta asiaan saanu. Palijo muuta liputukseen liittyvää tietoa mää kyllä löysin, mutta ne ei ny kuulu tähän.

No, mää olin pessy pyykkiä ja vein sen ulos naruille kuivamaan. Sattu olemaan kaatuneitten muistopäivä, joka on yks kymmenestä vakiintuneesta liputuspäivästä Suomessa. Siihen aikaan oli vielä semmonen tapa, että lippu ensin nostettiin ihan ylös asti ja johonki kellon aikaan se laskettiin puolitankoon. Nykysin ei tuo tapa enää oo käytössä, vaan lippu on yläällä koko päivän. Muutos liputuskäytäntöön on tehty vuonna 1995.

Mää en ny enää muista, huomasinko mää lippua liehumassa viijessäni pyykkejä, vai enkö mää vaan tullu aatelleks, että ei ehkä olis sopivaa kuivata pyykkiä narulla samaan aikaan liputuksen kans. Sitä mää en ainakaan huomannu, että lippu jossaki vaiheessa oli laskettu puolitankoon.

Iltapäivällä mää sitte menin hakemaan pyykkejä narulta. Alakerran ilimotustaululla oli talonmiehen rustaama lappu. Siinä tievusteltiin kohteliaasti, oliko soveliasta kuivata pyykkiä samaan aikaan, ku lippu oli puolitangossa. Se oli yleinen tievustelu, mutta mää oon meleko varma, että talonmies tiesi, kenen pyykit ne siellä liehu kilipaa lipun kans. Onneks ei sentään ne porsaanväriset, puuvillaset, mummovainaalta perityt polovipituset, paksut aluskalsarit ollu sillä kertaa siellä liehumassa.

Kyllä mua hävetti, mutta samalla mää aattelin, että oishan se talakkari voinu tulla sanomaan mulle suoraan asiasta. Enhän mää voinu tietää sen huomautuksesta yhtään mitään, ku se oli ilimotustaululla. Ja oishan asian voinu hoitaa niinki, että jäläkeenpäin ois laitettu näkyville lappu, että liputuksen aikana ei oo sopivaa kuivata pyykkiä ulukona.

No, enää mää en semmosta varmaan tekiskään, mutta sillon olin niin nuori ja aattelematon. Emmää sillonkaan tahallani ollu epäkunnioittava lippua tai liputusaihetta kohtaan. Liputus on musta hieno asia, eikä mulla oo mitään sitä vastaan.

Mutta ei varmaan kumminkaan oo tarkotus, että liputuspäivinä kaikki muu elämä loppuu. Ja hyvä olis, jos jostaki löytys selekeät ohojeet siitä, mitä voi tai ei voi tehä, ku liputetaan. Terve järki ny yleensä sanoo sen useimmiten, mutta sitte voi joskus tulla teheneeks ihan tahattomia tekoja, joista jotku saattaa loukkaantua verisesti.