Tämänpäiväiset tyttären ja hänen poikaystävänsä yhteiset syntymäpäiväjuhlat maalla aiheuttavat äidillekin monenmoista puuhaa. Ruokatavaroita ja astioita kysellään, kaikenlaiset yhteiset ulkopelit ovat myös tervetulleita juhlapaikalle. Aamusta asti olen minäkin juhlia omalta osaltani valmistellut. Jo illalla kirjoitin listaan, mitä kaikkea minun on muistettava ottaa mukaani, kun lähden. Kun listassa oleva yksittäinen tavara oli pakattu mukaan, vedin aina viivan sen yli, jotta näkisin, mitä vielä puuttuu.

Muistin, että sunnuntaina, kun olin kyseisessä paikassa syömässä, ei ulkopöydälle ollut liinaa. Jostain löytyi sitten vahakangas, joka pöydälle kyllä siihen hätään levitettiin, mutta se oli niin kovin jouluisesti kuvioitu, ettei sitä kyllä keskellä kesää enää viitsi pöydälle laittaa. Minä, joka olen aina hamsterin tavoin kerännyt kaikenlaista tavaraa, niin että pöytäliinojakin riittää joka lähtöön, menin nyt omalle liinavarastolleni ja mukaan valikoitui kolme erilaista liinaa. Niistä saavat asukkaat levittää juhlapöydälleen sopivimman ja mieluisimman.

Aamulla valmistin krutonkeja. Oikeastaan niistä tuli leipätikkuja, sillä tyttären mielestä niitä on mukava dipata. Tikut valmistuivat helposti, kun otin pakastimesta valmiiksi viipaloitua leipää, jonka sitten vielä hiukan kohmeisena leikkasin noin senttimetrin levyisiksi tikuiksi. Tyttären toivomuksesta heittelin tikkujen päälle hiukan erilaisia mausteita ja pistin ne paahtumaan uuniin reiluun kahteensataan asteeseen uunipellille yhteen kerrokseen levitettynä.

Ensimmäisen pellillisen kanssa oli käydä köpelösti, sillä en arvannut, että ne paahtuvat niin nopeasti. Tikut eivät palaneet, mutta melko tummapaahtoisia niistä kyllä tuli. Luulen, että mausteet myös antoivat lisäväriä niihin. Toinen pellillinen onnistui jo mallikelpoisesti. Tein pienen koemaiston. Dippasin tikkuja majoneesipohjaiseen salaattikastikkeeseen ja hyviltä maistuivat. Tummapaahtoisuuskaan ei dipatessa tuntunut missään.

Vietävää kertyi yllättävän paljon. Myös kanoille oli tilattu omat herkut, jotka pakkasin mukaan. Saa nähdä, kelpaavatko!