Pitkä kommenttirimpssu alkoi olla lopuillaan. Vielä kuitenkin saatiin aikaan pientä kärhämöintiä VK:n ja jonkun anonyymin välillä. VK oli aiemmassa kommentissaan arvellut, että koska puntit kärpäsen ja pikkuyhteisön välillä näyttäisivät nyt olevan jokseenkin tasapainossa, siis VK:n mielestä, voisi surinan ja pörinän lopettaa.

Ei olisi kannattanut moista ehdottaa, sillä anonyymi hyökkäsi kuin härkä punaista vaatetta kohti. Mitkä puntit ja miten niin tasan, kyseli hän ärsyttävästi älähdellen. Sitten tuli selvitystä siitä, kuinka paljon palstatilaa kärpäsen surina oli vienyt, kuinka paljon taas ulkopuolisten kommentoijien löpinät. Mitä tasaväkistä VK siinä oli näkevinään?

Sitä paitsi oliko tämä nyt oikea paikka selvitellä tulehtuneita välejä? Mitä tekemistä kärpäsellä niitten kanssa oli? Kaiken lisäksi oli kärpänen saanut kuulla suut silmät täyteen sitä, että jauhoi samoja asioita. Kuinka paljon vaihtelua ja variaatiota oli täällä kommentoivien löpinöissä? Tosiasiat, faktat, oli aikoja sitten unohdettu ja heitetty tien poskeen, mutta paasausta asian vierestä kyllä riitti.

Ei VK sitä tietenkään sallinut, että joku nimetön anonyymi noin kyseenalaisti hänen arvionsa. Vastata tuolle täytyi, sehän oli selvääkin selvempää. Ja mikäpä sen tehokkaampi tyylilaji tälläkään kertaa olisi ollut kuin vähättely. Hetken aikaa oli VK jo kuvitellut, että jonkin sortin fiksuutta löytyisi anonyyminkin päästä, kuten sitä kärpäsen karvaisessa päässä tällä erää näytti olevan. Mutta voi, voi, erehtynyt oli pahemman kerran VK.

Hauskana huomiona tässä voi nähdä, miten joitakin kommentteja aiemmin oli VK varmana tietona kirjoittanut kärpästä ärsyttävän se, että kommentointi oli siirtynyt sen blogiin. Nyt hän näki samaa ärsyyntymistä jo anonyymikommentoijissakin. Kovin tuntui olevan pieni ihmisen mieli, kuten nyt tällä anonyymilla. Toki samaa pikkusieluisuutta esiintyi monessa muussakin paikassa. Ja eikö anonyymi laskeakaan osannut, kun vain yhden kärpäsen kirjoituksen oli löytänyt, jossa pikkuyhteisöä silitettiin hiukan vastakarvaan.

Oliko tästä selvityksestä nyt siis muitten ymmärrettävä, että VK itse, omasta mielestään, oli avarakatseinen ja suvaitsevainen kaikkia maailmankaikkeuden ilmiöitä pelkästään mielenkiinnolla tarkasteleva suuri ihminen? Hiukan siihen suuntaan kommentin sisältö viittasi.

Vielä lopuksi sai anonyymi neuvon, jolla musta maailma saattaisi aamuun mennessä hiukan kirkastua. Varmaan ja epäilemättä oli VK itse tuon neuvon pätevyyttä useastikin kokeillut, kun sen tiesi hyvin auttavan.

Mutta ei anonyymikään sanattomaksi jäänyt. Hän oli puhunut ainoastaan tästä kirjoituksesta. Kärpänen oli kirjoittanut ehkä yhden sivun, kun taas kommenttien viemä tila oli ainakin 11 sivua. Kaikilla ei tuota luetun ymmärtämisen taitoa, sen paremmin kuin hahmotuskykyäkään tuntunut oikein olevan. Mutta jotta tästäkin pulmasta selvittäisiin, oli anonyymi valmis lähettämään tarkat ohjeet, joiden avulla havainnollistavan kaavakuvan saisi piirrettyä pehmeään hiekkaan, mistä sitä sitten yhdessä leikkitovereitten kanssa voisi päivien ratoksi opiskella (kärpäsen huom!). Ystävällinen ja auttavainen kuin myös toisten taitojen puutteet huomioonottava ja niitä ymmärtävä oli tämä anonyymi, toden totta!

Vihdoin loppui kommenttien tulo tähän postaukseen. Melko kauaksi itse asiasta oli jouduttu ja monenlaista elämänalaa sivuttu, kun tähän oli tultu. Kärpäsen postauksen pääsisältö oli ollut lettuliisan maininta surutyöstä plagiointikohun yhteydessä. Se oli kärpäsen mielestä ollut jokseenkin kornia, ja siihen se oli puuttunut.

Se ei kuitenkaan eräitä ollut miellyttänyt, ja niin oli kärpänen mielipiteineen joutunut syytettyjen penkille. Taas kerran nähtiin, miten itse asia hautautuu henkilökohtaisten tuntemusten alle, kun enää eivät riitelekään asiat, vaan ihmiset. Kaikkein kummallisinta tässä kaikessa oli oikeastaan se, että ”riitaa” haastettiin ja jatkettiin kärpäseen päin, vaikkei se mihinkään heitettyyn syöttiin tarttunut. Ehkä jotkut salaa ja varmaan julkisestikin toivoivat, että joskus niin kävisi.

Mutta saa sitä toivoa, vaikka lottovoittoa tai mitä muuta tahansa. Kyllä maailmaan toiveita mahtuu!