Koska Soile tunsi olevansa aivan kunnossa, ei hän osannut huolestua sairauslomalle joutumisestaan. Jotain hämminkiä raskauden kulussa oli, mutta mitä: se oli Soilelle arvoitus tässä vaiheessa. Vauva ainakin vaikutti virkeältä ja elinvoimaiselta potkiessaan Soilen vatsassa.

Vähän tietysti ihmetytti se, että seuraava seurantapaikka olikin heti keskussairaala, eikä omalla paikkakunnalla sijaitseva aluesairaala. Hämminki oli siis jotain sellaista, jota ei aluesairaalassa kyettäisi tutkimaan ja selvittämään. Mutta Soile oli luottavainen. Hän ei halunnut eikä edes osannut pelätä mitään. Kyllä kaikki varmasti kohta selviäisi.

Lääkärineuvola oli ollut alkuviikosta. Jo parin päivän kuluttua tuli Soilelle kutsu saapua keskussairaalaan äitiyspoliklinikalle tutkimuksia varten. Aika oli seuraavalla viikolla. Tällä kertaa Mikko lähti mukaan, mikä Soilesta tuntui mukavalta. Olihan lapsi yhteinen ja molemmille tärkeä.

Keskussairaalassa lääkäri tutki Soilea ottamalla vauvasta ultraäänikuvia. Soile hiukan ihmetteli, kun lääkäri kutsui kuvia katsomaan myös kätilön. Oliko tämä jotain todella vakavaa, kun monta ihmistä tarvittiin asiaa toteamaan.

Tutkimuksen jälkeen Soile meni lääkärin luokse diagnoosia kuulemaan. Hän sai kuulla, että vauvan vilkkaus ja innokas pyöriminen vatsassa johtui runsaasta lapsivedestä. Lapsiveden runsauteen oli oma syynsä. Vauvalla oli kehityshäiriö nimeltään esofagus atresia. Se tarkoitti sitä, että vauvan ruokatorvi muodosti umpipussin, eikä vauva silloin kyennyt nielemään lapsivettä, kuten terve vauva olisi kyennyt.

Soilen ei pitänyt kuitenkaan olla huolissaan. Seuraavaksi hänet lähetettäisiin raskauden loppuajaksi seurantaan ja hoitoon Naistenklinikalle. Raskauden etenemistä seurattaisiin tarkasti viikoittain ja myös synnytys, sitten kun sen aika olisi, hoidettaisiin Naistenklinikalla.

Luultavaa oli, että synnytys olisi täysin normaali, mutta koska lapsi tarvitsi hoitoa, mm. leikkauksen heti synnyttyään, oli viisainta, että synnyttävä äiti olisi jo lähellä sitä paikkaa, jossa lasta sitten alettaisiin operoida.

Tällaista sai Soile lääkäriltä kuulla. Hän jäi odottamaan kutsua Naistenklinikalle.