Käväsin taas kesäteatterissa. Tällä kertaa mentiin J:n kans vähä kauemmas oikeen linija-autokyyvillä. Liput olin varannu jo hyvissä ajon kesän alussa, että varmasti tuloo sitte lähettyä. Nyt oli kyseessä oikeen oikeilla näyttelijöillä varustettu esitys, ei mitään harrastelijasekoilua, vaikka ei mulla niistäkään oo pahaa sanottavaa. Ei ainakaan palijoa.

Kyllä oli mainio esitys. Tyylilajina oli farssi, ja jos tykkää siitä, että esitykselle saa nauraa, niin tälle kyllä sai. Näyttelijöien tekeminen oli niin varmalla pohojalla, ettei paremmasta väliä. Käsikirijotus oli varsinaista sanailottelua, ja oikeen mää ihimettelin, ettei näyttelijät seonneet vuorosanoissaan. Jos sekosivatki, niin ei sitä ainakaan huomannu kahtomosta käsin. Semmosta se ammattitaito on, olipa kyse sitä mistä ammatista hyvänsä.

Tänäänki oli taas meleko lämmin päivä. Iltapäivällä oli jo ollu yks näytös ja ny illalla oli toinen. Kyllä siinä tarvitaan näyttelijöiltä rautasta kuntoaki, että jaksaa vetää kaks kakstuntista näytöstä läpi samana päivänä tämmösessä kelissä.

Jaa, että missä mää olin? Heinolassa olin, ja näytelmä oli Jaakko Saariluoman ohojaama ”Ilimasta rahaa”. Pääroolin esitti Pertti Sveberg ja hyvin esittiki. Muissa isoissa roolissa oli Risto Kaskilahti, Jaana Saarinen, Eero Saarinen ja Pekka Strang. Muutama pienempiki rooli oli ja niissäki ammattinäyttelijät.

Heinolassa on katettu näyttämö, joka tämmösellä kelillä oli vähä liianki lämmin ja tiivis. Kesäteatteri on rakennettu vanhaan kulttuurimilijööseen entisen pikkusen kesäteatterin paikalle. Esitys on omalla sulijetulla sisäpihalla aijan suojassa. Näyttämö ja lavasteet on ku oikeassa teatterissa ja äänentoisto pelaa. Ykskään sana ei varmasti jääny kuulemata, jos ei se sitte hukkunu yleisön ilakoinnin alle.

Teatteri tuo Heinolalle rutosti rahaa. Liput on aika kalliit, mutta siitä huolimata ihimiset tuloo satojen kilometrien päästä näytelmää kahtomaan. Tietysti ammattinäyttelijöien palakat vie ison osan tuloista, mutta varmasti jotain jää paikkakunnalleki.

Jos jotaki huonoa sanosin hommasta, niin yks on katsomon muoviset, suoraselekänojalliset ja mahottoman pienet penkit. Joutuu istumaan niin, että kintut hipoo vieressä istujan kinttuja. Toinen mua ärsyttävä asia on muuallaki ku Heinolassa. Se on alakoholitarijoilu. Se tuo varmasti rahaa ja kahtojia, mutta on se kumma, ettei mitään kissanristiäisiä Suomessa voi enää järijestää iliman viinatarijoilua.

Tuollaki oli lapsia kahtomassa. Pitääkö neki totuttaa jo pienestä pitäin siihen, että kalijatölökkiä ja terävämpiäki on kallistettava ennen esitystä ja sen väliajalla. Saa sitä sitte ihimetellä, ku nuoriso ryyppää ja kilisyttää kalijapussiaan joka paikassa. Mistä ovat mahtaneet mallin saaha?