Ny ku akkaväki sai viikkosa vietettyä, on tullu aika Jaakon heittää kylymä kivesä veteen. Jimi nuoremmakseen seurailoo vierestä sitä touhua.

Jaakko on suomalainen miehen etunimi. Se on Suomessa yleisin nimen Jaakob muoto ja yleinen sekä ensimmäisenä että jälkimmäisenä nimenä. Englannin ja Skotlannin James-kuninkaiden nimet käännetään Suomessa Jaakoksi. Jaakko-nimi on muodostunut vanhemmasta länsisuomalaisesta nimimuodosta Jaako. Vanhastaan Jaakko on ollut suosittu nimi varsinkin Pohjanmaalla, mutta 1800–1900-luvun vaihteessa se oli jo todella yleinen koko Suomessa. Jaakon nimipäivä on 25. heinäkuuta, Jaakob vanhemman eli Jaakob Sebedeuksenpojan muistopäivänä. Kansanperinteen mukaan Jaakko heittää silloin kylmän kiven veteen. Sanonta merkitsee, että järvivesien on ajateltu alkavan kylmetä tuosta päivästä lähtien. Nykyään tämä tuntuu oudolta, sillä 25. heinäkuuta on Suomessakin kuuminta kesää, mutta on otettava huomioon, että se on peräisin pienen jääkauden ajalta ja se, että tuolloin Suomessa käytettiin juliaanista kalenteria, jossa vuodenpäivät osuvat myöhempään vuodenaikaan kuin gregoriaanisessa kalenterissa. Jaakko Haavion juhlavuonna 2004 järjestettiin Turun kristillisellä opistolla Jaakkouden seminaari, jossa Jaakko-nimiset puhujat (mm. Jaakko Elenius, Jaakko Heinimäki ja Jaakko Löytty) pohtivat etunimensä merkitystä. Mukana siellä oli myös Torsti Lehtinen, joka on syntynyt Jaakon päivänä. Seminaari sai jatkoa 2005 Kaisa-seminaarista. 1800-luvun lopulta vuoden 2012 loppuun mennessä nimi Jaakko on Suomessa annettu 61 874 miehelle ja alle 15 naiselle.

Jimi on miehen etunimi, Jaakob-nimen muunnelma kuten myös englanninkielisissä maissa yleiset nimet Jim ja Jimmy. Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan nimi on annettu 3039 suomalaiselle miehelle.

Tuossahan se jo selitettiinki, mitä tuo kylymän kiven järveen heittäminen meinaa. Joo-o, palijo on ollu ennen vanhaan uskomuksia, jos lie vieläki. Aika monessa on kyllä vinha peräki. Mukavaa, että vanhat uskomukset säilyy ainaki sanonnoissa. Vilikasin tuossa sääkarttoja, ja siltä se näyttää, että kesäset kelit jatkuu Jaakonpäivän yliki. Mukavaahan se on, että tarkenoo. Ei se lämmin luita riko, ei tosiaankaan.