Vihlova hampaani tuli siis hoidettua, ja saatoin turvallisin mielin alkaa odottaa tulevaa Lapin vaellusta. Lähtö olisi jo 11.9. illalla, ja takaisin oli tarkoitus tulla 20.9. varhain aamulla. Näin siis suunnittelimme, kun lippuja kesäkuussa tilasimme. Minä vain olin tykkänään unohtanut, että kaksosveljeni pojan häitä oli tarkoitus juhlia lauantaina 21.9.

Niistä en aikonut olla poissa, joten nyt täytyi keksiä uusi aikataulu, sillä olisihan aika hullua, että perjantaita vasten yöllä huristelisin junalla juhlapaikkakunnan ohi ja olisin kotona perjantaiaamuna. Sitten perjantai-iltana hyppäisin taas junaan juhlatamineet mukanani ja lauantaina juhlisin häitä.

Niinpä valjastin tyttäreni VR:n lipputoimistoon lippuja muuttamaan, kun hän päivittäin kävi Isolla kirkolla, sillä ystävättäreni mukaan asiaa ei kannattanut ryhtyä selvittämään puhelimella. Se nimittäin vaatisi runsaasti aikaa ja vielä enemmän rahaa ja hermoja. Ajatukseni nimittäin oli, että jäisin vain pois junasta juhlapaikkakunnan asemalla ja jatkaisin matkaa samalla lipulla sunnuntaina juhlien jälkeen.  Ennen vanhaan kun muistini mukaan riitti, että konduktöörille ilmoitti poikkeavansa jollakin väliasemalla ja jatkavansa siitä matkaa, kun se itselle sopi.

Mutta kaikki muuttuu eikä suinkaan aina parempaan suuntaan, sen sain taas huomata. Enää ei tuollainen järjestely onnistunut. Voisin toki jäädä pois junasta kesken matkan, mutta sitten lippu olisi käytetty koko matkan osalta. Jos halusin päästä kotiin asti, oli minun ostettava uusi lippu jäljellä olevalle matkalle. Lippujärjestelmä ei kuulemma tuntenut muunlaista käytäntöä.

Hiottuja hampaitani kiristellen ostin uuden lipun, sillä eihän muukaan auttanut. Siinä kohtaa tuli mieleen, että 13 euroa maksava peruutusturva lippuja ostettaessa ei olisi ollut hullumpi vaihtoehto, mutta "säästösyistä" emme sitä olleet ostaneet. En nyt kovin paljoa jäänyt tappiolle tässä kaupassa, mutta rahan menoa enemmän minua kismitti VR:n selvä rahastus.

Mutta oppia ikä kaikki. Seuraavalla Lapin reissulla aikataulut mietittäisiin entistä tarkemmin ja kaikki VR:n porsaanreiät huomioonottaen ja tukkien!