Ne muutamat päivät, jotka Soile kotiseudullaan vietti, oleskeli hän lähes kokonaan äidin luona sairaalassa. Koska äiti oli saanut aivoinfarktin, ei hän pystynyt liikkumaan eikä puhumaan, mutta ymmärsi kyllä kaiken. Soilesta tuntui pahalta nähdä äiti sellaisessa tilassa. Hän seisoi kyyneleet silmissä äidin vuoteen vieressä, ja äiti silitteli hänen isoa vatsaansa, jossa pikkuinen, vilkasliikkeinen tyttövauva potkiskeli.

Lähes yhtä pahalta tuntui nähdä vanhan isän hätä ja tuska hänen pelätessään vaimon viereltään kuolevan. Sivumennen sanottakoon, että vaikka äiti niin huono tässä vaiheessa olikin, kuoli Soilen isä kuitenkin ennen äitiä. Niin merkillistä on tämä maailmanmeno.

Sairaalan keittiössä työskenteli Soilen serkku. Kun Soile kertoi hänelle, miten pelkäsi, että äiti kuolee ennen vauvan syntymää, totesi serkku ykskantaan, ettei sellaisia asioita kannattanut surra. Moni nuorempi saattaisi kuolla ennen Soilen vanhaa ja sairasta äitiä. Voi, jospa Soile tai serkku itse olisivat silloin tienneet, miten oikeaan tuo lausahdus osui! Mutta parempi niin, etteivät tienneet.

Vapaapäivät kuluivat, ja Soilen oli lähdettävä kotiin. Sydän itkien hän lähti, sillä äidin tilassa ei ollut tapahtunut käännettä parempaan, jos ei toki huonompaankaan suuntaan. Kotona normaali elämä jatkui. Soile kävi edelleen töissä ja ihmetteli vauhdilla kasvavaa vatsaansa. Muuten hän oli hyväkuntoinen ja voimissaan. Tuntui, että hän hehkui ruusun lailla vauvaa odottaessaan.

Toukokuun alkupäivinä Soilella oli lääkärineuvola. Vauvan sydänääniä kuunneltiin ja Soilen vatsanympärystä mittailtiin. Sitten sai Soile kuulla, että lääkäri kirjoittaisi hänelle sairauslomaa. Soilen ihmettelyyn, miksi sairausloma oli tarpeen, ei kunnon vastausta annettu, mutta joitakin asioita laitettiin pannaan siltä istumalta.

Muun muassa polkupyörällä ajo ja pihan haravointi olivat sellaisia. No, Soile oli ehtinyt jo pihan kevätkuntoon haravoida ja työmatkat hän oli aina kulkenut pyörällä. Nyt tuo kaikki oli äkkiä ehdottomasti kiellettyä. Lisäksi sai Soile kuulla, että hänet lähetettäisiin tutkimuksiin keskussairaalaan.