Joulu tuli, mutta pikkuperheessä se ei muistuttanut lainkaan niitä jouluja, joihin Sirkka kotonaan oli tottunut. Hän kyllä yritti valmistella joulua kotiin, mutta viimeisillään raskaana, pikkulapsen rasittuneena äitinä ja kiukkuisen aviomiehen pilkan alla hän ei siihen kunnolla pystynyt. Sitä paitsi Markku ilmoitti yllättäen olevansa joulun töissä. Tehtaalla tehtiin huoltotöitä ja miehistä oli pulaa. Juhlapyhien aikaan töissä oleville maksettiin vähintään tuplapalkkoja, joten nyt jos koskaan oli mahdollisuus tahkota rahaa roppakaupalla. Näin Markku uhosi ja lähti aatonaattona töihin ilmoittaen palaavansa kotiin vasta tapaninpäivänä.

Sirkka jäi itkien kotiin ison mahansa ja pikkuisen Eskon kanssa. Hän tunsi olevansa aivan maahan lyöty ja loppuun kulutettu. Ensimmäinen joulu oman perheen parissa, jonka viettoon hän kuitenkin oli asettanut paljon toiveita, kutistui nyt kahdestaan oloksi pikkulapsen kanssa. Markku ei ottanut kuuleviin korviinsa Sirkan hartaita pyyntöjä viettää edes aattoilta kotona.

Mikä se aatto sen kummempi oli kuin muutkaan illat, hän vain pilkallisesti tokaisi. Ja jos totta puhuttiin, niin mieluummin Markku aaton töissä vietti kuin lihavan, nyrpeän ja jatkuvasti itkeä pillittävän Sirkan seurassa. Jouluja tuli ja meni. Nyt kannatti takoa, kun rauta oli kuumaa. Ensi jouluna sitten voitaisiin katsoa, josko olisi varaa Markullakin makoilla laiskana ja toimettomana muutama talvinen päivä. Sirkallahan siihen oli mahdollisuus koko ajan, mokomalla lihavalla ja työtä vierovalla lehmällä!

Niine hyvineen paukautti Markku oven perässään kiinni ja lähti polkemaan tehtaalle. Mielessä kiehui kiukku kaikkia ja kaikkea kohtaan. Mitä varten hänet, nuori mies, oli sidottu jo näin varhain koko ajan kasvavaan perheeseen ja tuohon typerään ja itkeä tihrustavaan naiseen, joka ei ollut edes kaunis! Rahaa piti kantaa kotiin ja mitä siitä sai kiitokseksi? Pelkkää narinaa ja valitusta, ei mitään muuta.

Kun Markku riittävän lujasti ajatteli kaiken olevan Sirkan syytä, alkoi hän itsekin uskoa siihen. Ei hän ollenkaan enää muistanut, miten kuolasi Sirkan, pitäjän kauneimman ja hehkeimmän tytön perään ja kilpaili toisten nuorten miesten kanssa hänen suosiostaan. Kun Sirkka sitten kelpuutti hänet aittaansa vuoteen lämmittäjäksi eräänä kesäisen hämäränä yönä, oli hän pakahtua ylpeydestä. Siinä jäivät toiseksi rikkaitten talojen kouluja käyneet pojat, kun Markku jonkun ajan kuluttua saatteli Sirkkansa alttarille ähäkuttia muille mielessään toivotellen.

Ei Markku muistanut sitäkään, että lasten maailmaan saattamiseksi tarvitaan aina sekä mies että nainen. Sirkan syytä oli, että kaksosia nyt maailmaan vartuttiin syntyväksi ihan näinä päivinä. Ja olisiko ensimmäinen raskauskin ollut vain Sirkan ovela juoni saada Markusta aviomies itselleen? Kyllä, niin sen täytyi olla, tuumi Markku kiukusta ja katkeruudesta pakahtumaisillaan  nyt jo aivan varmana asiasta…