Sitten alkoi tapahtua jo muuallakin kuin kommenttiosastossa. Plagioija oli parin päivän poissaolon jälkeen palannut virtuaalimaailmaan, jossa häntä odottikin isohko yllätys. Ilmeisesti kirjoittaja koki, että nyt oli parasta tulla esiin, ettei vaikenemalla enää enempää sotkisi asioitaan, ja niitä sotkemalla vaikeuttaisi tilannettaan entisestään.

Mutta sen sijaan, että olisi vain tunnustanut plagiointinsa ja tyytynyt esittämään pelkän julkisen anteeksipyynnön tekosistaan omassa blogissaan sekä yhteisblogissa, plagioija kirjoittikin pitkän, tunteikkaan postauksen, jossa hän monisanaisesti harmitteli tapahtunutta, mutta samalla ikään kuin piti sitä vain pienenä työtapaturmana, johon melkein kuin vahingossa oli joutunut.

Jo postauksen aloitus pienellä ”hupsahduksella” kertoi tarkkasilmäiselle lukijalle nopeasti, että kirjoittaja taisi luulla selviävänsä tästä lähes pelkällä silmäripsien räpyttelyllä. Valittu otsikko taas johdatteli lukijan odottamaan itseruoskintaa ja marttyyrin osaan asettumista, ja niinhän siinä juuri kävikin.

Vuolaasti ja moninaisin sanakääntein alkoi plagioija kuvailla, millaisiin kaikenlaisiin laittomuuksiin ja erehdyksiin hän typeryyttään oli sortunut. Lista jatkui jatkumistaan, ja ilmeisesti kirjoittajan päätarkoituksena olikin yrittää kääntää huomio pois varsinaisesta asiasta, eli siitä, että hän oli plagioinut toisen blogistin tekstiä esittäen sen omanaan ja kaiken kukkuraksi vielä jättänyt oikaisematta kommentoijaa, joka kehui häntä hyvästä kirjoituksesta, joka ei siis ollut hänen omasta kynästään lähtöisin.

Ja jotta kaikille nyt varmasti tulisi selväksi, miten plagioija kärsi näistä teoistaan ja koki oikeastaan itse olevansa se varsinainen uhri, alkoi hän kertoa, miten hänenkin tekstejään oli joskus jossakin esitetty mainitsematta, kuka ne oli kirjoittanut. Lukija saattoi aivan itsekin tuntea, miten katkeralta tuollainen oli kirjoittajasta silloin tuntunut.

Ja sitten plagioija veti esiin viimeisen valttikorttinsa, jolla varmasti tiesi saavansa pisteet kotiin. Teatraalisesti hän ilmoitti poistavansa koko bloginsa ja lopettavansa postaukset myös yhteisblogiin. Tällaisella toiminnalla hän pyrki estämään sen, ettei enää syyllistyisi moisiin laittomuuksiin eikä varsinkaan vetäisi huonoa mainetta yhteiblogin ylle. Hän yksin oli syyllinen tapahtuneeseen, ei kukaan muu.

Kärpänen pyyhkäisee siivenriekaleellaan vaivihkaa suuren verkkosilmänsä nurkkaa. Hiljainen nyyhkäisy nousee väkisinkin sen pienestä hyönteisen rinnasta.