Leevi on tämänpäivänen nimipäiväsankari.

Leevi on heprealaisperinen miehen etunimi, joka tarkoittaa uskollista. Nimi periytyy Raamatusta, jossa Leevi oli Jaakobin kolmas poika. Pohjois-Suomessa nimen on tehnyt suosituksi erityisesti Lars Levi Laestadius. Suomalaiseen almanakkaan nimi ilmestyi 1950, mutta sitä on käytetty jo paljon aikaisemmin. Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä elänyt 8 877 Leevi -nimistä henkilöä, joista yli 4000 on 2000-luvulla syntyneitä.

 

Hyvin tuosta esittelystä näköö, että Leevi on niitä nimiä, jotka on tullu uuvestaan muotiin. Liekö se alun perin niin muotinimi ollukaan. Ainaki mulla on se käsitys, että ennen vanhaan sitä piettiin aika uskonnollisena nimenä. Se varmaan johtu siitä, että yks Jaakobin pojista, niijen nimethän piti kansakoulussa opetella ulukoa, oli Leevi. Ja siitäki se saatto johtua, että nimi yhistettiin lestadiolaisuuteen. Lars Leevi Laestadius oli tuon hurmahenkisen lahkolaisliikkeen perustaja. Mutta nykyään pieniä poikia nimetään Leeviks, eikä se minusta hullumpi nimi ookaan.

Muistan lapsuuvesta yhen Leevin. Se oli kehitysvammanen ja helluntailaisesta kojista kotosin. Oisko se kuka tietää saanu nimesä just sen takia. En ny tarkota kehitysvammaa, vaan kotitaustaa. Leevillä oli tapana sitte vähä isompana pyöräillä ympäri kyliä päivät pitkät. Ei se oikeastaan mitään muuta tehenykään. Kaikkin sen tunsi. Ny se on jo vanha mies. Taitaa elääki vielä, mutta pyöräilyt taitaa olla taakse jäänyttä elämää.