Vietetään maaliskuun 13. päivän iltaa. Muutama tovi sitten palasi Punahilkka teatterilta, sillä hän harrastaa näyttelemistä. Tänään oli ensi-ilta, joka onnistui hyvin.

Koko alkuvuoden on Punahilkka ahkerasti käynyt harjoituksissa. Niitä on ollut lähes jokaisena arki-iltana ja viikonloppuisinkin. Harjoitukset ovat olleet raskaat, ja monesti on Punahilkan tehnyt mieli jo heittää hanskat tiskiin, kun on tuntunut, etteivät rahkeet riitä. Mutta nyt harjoitukset ovat lopussa, ja jäljellä ovat enää esitykset. Yksi polku Punahilkan elämässä on taas tullut kuljettua loppuun.

Vaikka kuljettu polku ei tällä kertaa ole ollutkaan varsinainen susipolku, on se kätkenyt mutkiinsa asioita, joita myös susipoluilla voisi tapahtua. Omia roolisuorituksia harjoitellessaan on Punahilkka monta kertaa joutunut palaamaan johonkin elämänsä kohtaan ja löytänyt näytelmästä useita yhtymäkohtia elettyyn elämäänsä. Se on tuntunut välillä pelottavalta, välillä taas vapauttavalta. Ja vaikka harjoituksiin lähtö on joskus ollut varsinaista tervanjuontia, on Punahilkka enemmän kuin tyytyväinen, että jokaiseen harjoitukseen jaksoi ja viitsi lähteä.

Harrastus on antanut elämään sisältöä ja merkitystä. Se on täyttänyt sitä tyhjää paikkaa, jonka Susi jätti jälkeensä. Surua ja ikävää se ei ole poistanut, mutta Punahilkka on oppinut elämään niidenkin kanssa. Uusia susia on silloin tällöin putkahdellut Punahilkan polulle jostakin Susimetsän varjoista, mutta lyhykäisiä ovat ne vierailut olleet.

Silloin tällöin kuluneitten kuukausien aikana on Susi ottanut Punahilkkaan yhteyttä. Milloin on tullut tekstiviesti, milloin sähköposti tai puhelu. Punahilkka on kertoillut kuulumisiaan ja kysellyt niitä tietysti myös sudelta. Hyvin on sudella mennyt. Punahilkkaa kuulemma ikävöi, mutta kyllähän sellaiseen ikävään aina lohtua löytyy.

Tänään, seisoessaan muiden näyttelijöiden joukossa teatterin lavalla yleisölle kumartamassa sai Punahilkka ottaa vastaan kymmenen punaista, pitkävartista ruusua. Mukana olleessa kortissa luki: ”Punahilkalle, omalle näyttelijättärelleni!  Onnitellen! Amerikan Susi, AS”