Mikko on kertonut, että kun lapsi syntyi, hän jo samana iltana meni nuorta perhettään katsomaan synnytyslaitokselle. Kaikesta päätellen oli Mikolla vakaat aikeet huolehtia vaimostaan ja lapsestaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaikki ei kuitenkaan mene aina siten kuin ajatellaan ja suunnitellaan. Jo kihlausaikana oli nuoren parin väleihin tullut säröjä. Mikko teki raskaita metsätöitä kaukana kotoa yksinäisellä tukkikämpällä asuen. Vain pyhän tietämissä oli kihlaparilla mahdollisuus nähdä toisiaan.

Erään kerran oli Elina kuitenkin luvannut tulla tukkikämpälle keskellä viikkoa käymään. Lemmenpalo loimotti kumpaisenkin rinnassa, ja mikäpä olisi ollut sen mukavampaa kuin viettää kylmä yö toisen lämpimään kainaloon käpertyneenä. Elina ei koskaan kämpälle ilmestynyt: syystä, jota Mikko omien sanojensa mukaan ei vieläkään, lähes kuudenkymmenen vuoden jälkeen tiedä tai ei ainakaan tunnusta tietävänsä.

Se oli nuorelle miehelle kova isku! Kolmannelle vaimolleen Mikko kertoi, miten hän yksinäisyydessään ja ikävässään itki katkerasti. Elina oli pettänyt hänen luottamuksensa, ja taas sai Mikko aiheen ajatella, että yhteenkään naiseen ei voi luottaa.

On muistettava, että tapahtuneesta on tiedossa vain Mikon versio ja tulkinta asiasta. Onko kaikki mennyt juuri noin kuin Mikko sen haluaa muistaa, vai sisältäisikö Elinan kertomus samasta asiasta jotakin uutta ja erilaista. Luultavasti sisältäisi, mutta sitä emme saa koskaan tietää.

Tärkeintä tässä on kuitenkin se, että Mikon käsitys naisten petturuudesta sai uutta vahvistusta. Martta-äidin lähdöillään ja lastensa hylkäämisillään jättämät jäljet alkoivat näkyä ikävällä tavalla Mikon suhtautumisessa naissukupuoleen.

Surullisinta asiassa on se, että kaikissa kolmessa eroon päättyneessä avioliitossaan ja yhdessä pitkässä avoliitossaan Mikko toimi aina saman kaavan mukaan. Hänessä itsessään tai hänen toimissaan ja tekemisissään ei koskaan ollut mitään vikaa tai väärää. Syy oli aina vaimoissa. On selvää, että tällaisella suhtautumistavalla ei kovin hyvin voi ihmissuhteissaan onnistua.

Kun kolmas vaimo sitten aikoinaan toipui avioerostaan, ”surkutteli” hän Mikon epäonnea ja kovaa kohtaloa. Miten voi noin erinomaisella ja hyvällä miehellä olla niin huono tuuri elämässään, että neljä kelvotonta vaimoa onnistuu itselleen valitsemaan! Taito se lienee sekin…