Kun pesukoneita ei ollut, ei edes pulsaattorikoneita, pestiin kaikki pyykki käsin. Liinavaatteet keitettiin padassa lipeän tai muun pesuaineen kanssa ja muu pyykki pestiin nyrkkipyykkinä pyykkilautaa apuna käyttäen. Minäkin olen lapsena käyttänyt pyykkilautaa ja tiedän, että siinä on käsien nahka kovilla, kun pestäviä vaatteita hiertää lautaa vasten.

2650649-origpic-56f111.jpgPyykkilauta

En tiedä, oliko äidillä tapana käyttää pesukarttua pyykätessään. Sehän on, kuten kuvasta näkyy, lituskainen puumaila, jossa on kädensija.

http://suomenmuseotonline.fi/fi/kuva/Hinnerjoen+Kotiseutuyhdistys+ry/web_28720101326495185_1.jpgPesukarttu

Kartulla hakattiin vaatteita puhdistamistarkoituksessa. Kun vaatteet oli keitetty, ne nostettiin jäähtymään ja sitten noita myttyjä hakattiin kartulla. Välillä vaatteet huuhdeltiin, kierrettiin jotensakin kuiviksi ja taas jatkettiin karttuamista. Kartun käyttö oli kovaa kyytiä pyykeille. Ne kuluivat siinä kovasti, mutta muitakaan keinoja ei juuri ollut. Ja tuohon aikaan pyykkiä esimerkiksi lakanoita pestiin harvemmin. Jos niitä joka viikko olisi kartun kanssa käsitelty, ei varmaan kohta olisi ollut kuin hituset jäljellä.

Kaikki pyykit huuhdeltiin lopuksi avannolla, sillä kukapa olisi jaksanut vielä huuhteluvedenkin kantaa sisälle. Pesuvesien kantamisessa oli jo täysi työ. Mahtoi olla kalseaa touhua, vaikka pyykkipäiväksi tietysti yritettiin valita talvisaikaan aina sellainen päivä, jolloin oli mahdollisimman leuto sää.

Kun pyykit oli pesty, lähdettiin niitä raijaamaan kotiinpäin. Ei ollut linkoja tai kuivureita, joten pyykkien kuivuminen kesti joskus viikkojakin. Ensin ne levitettiin ulos pakkaseen. Kun enimmät vedet olivat haihtuneet ja lakanat kuivuneet koviksi koppuroiksi, ne tuotiin ulkovintille. Siellä ne saivat kuivaa, kunnes olivat valmiita mankelointia varten. Meillä kotona oli vanha, isokokoinen käsimankeli. En tiedä, mistä se aikanaan oli hankittu, mutta sillä lakanat mankeloitiin vintillä ja sileitä tuli.

Mutta vielä ei äiti ollut pesemässä pyykkiä omassa taloudessaan. Meni vielä vuosia, ennen kuin se tapahtui. Silloin oli kehityskin ottanut jo aimo harppauksia eteenpäin.

Kuvat löytyivät google-haulla.