Kärpäsen virtuaalinen kynä pysähtyy. Se lehahtaa istumaan sivun reunalle ja oikoo kangistuneita sääriään. Ulkona on ihana toukokuinen kesäsää, ja avonaisesta ikkunasta kuuluu lasten kirkkaita ääniä läheiseltä leikkikentältä. Hiljalleen alkaa Kärpäsen mieleen hiipiä ajatus, että sen iso urakka on nyt lopussa. NKK: lle annettu lupaus on täytetty moninkertaisesti. Postauksia on tullut lähes jokaiselle päivälle, joillekin useampikin, ja yli vuoden postaukset on käyty läpi viikko viikolta ja postaus postaukselta kommentteja unohtamatta.

Isojen projektien loputtua on usein tapana tehdä jonkinlaista yhteenvetoa sen eri vaiheista. Niinpä Kärpänenkin vielä muljauttaa suuria verkkosilmiään sivuston yllä ja luo yleiskatsauksen tilanteeseen. 

Kaiken kaikkiaan on tarkastelun alla olevana vuonna lintukodon sivustolle postattu yhteensä 486 kertaa. Se on 699 postausta vähemmän kuin edellisenä vuonna ja 173 vähemmän kuin sinä vuonna, jolloin yhteisö synnytettiin, ja postauskuukausia kertyi kaikenakaikkiaan ainoastaan neljä. Jokainen voinee noista luvuista päätellä, miten postausinto on kehittynyt.  Voi myös laatia graafisen esityksen, josta suoraan näkee, minne päin käyrä, pylväs tai viiva osoittaa.

Tarkasteluvuonna oli alkuvuosi vielä melko vireää aikaa. Postauksia ilmestyi viikottain kymmenkunta, joinakin viikkoina kolmattakymmentä. Kesän kynnyksellä alkoi kirjoitustahti harveta. Kärpänen on muistelevinaan sitä selitellyn sillä, että kesä on ihmisillä niin kiireistä aikaa, ettei silloin juurikaan ennätetä eikä edes haluta virtuaalimaailmassa aikaa viettää.

Loppukesästä erään jäsenen epäilys siitä, että yhteisö veteli viimeisiään, innosti muutamat kellokkaat postaamaan lähes hiki hatussa kuin osoitukseksi siitä, että ei varmasti vetele, ainakaan viimeisiään, mutta sekin innostus lopahti kohta puoleen kuin lehmän häntä.

Syksy, joka sateineen ja pimeine iltoineen on perinteisesti ollut oikein postausten kulta-aikaa, ei sekään jaksanut ajaa kirjoittajia virtuaalikynän varteen. Yli kymmenen postauksen saldoon päästiin ainoastaan suuren juhlan alla, jolloin eräällä viikolla postattiin kaksitoista kertaa.

Entä sitten postaajat? Ketkä olivat noita innokkaita, jotka yhteistä blogia päivittivät noinkin monen postauksen verran? Yhteisön sivuston alareunassa on otsikko ”Kirjoittajat”. Sen alla on lueteltu yhteensä kolmekymmentäyhdeksän nimeä. Jo yksi puolihuolimaton muljautus luettelon yllä osoittaa Kärpäselle, että siellä on nikkejä, joita se ei ole nähnyt postauksissa herra ties milloin. Jotkut tuntuvat täysin oudoilta. Miksi nimet siis yhä siellä ovat? Kärpäsen heikolla laskupäällä toimitettu laskutoimitus nimittäin osoittaa, että noista kolmestakymmenestäyhdeksästä kolmasosa ei ole postannut kuluneena vuotena yhtään ainoata postausta, joten voiko heitä oikein enää kirjoittajiksi kutsua.

Kärpänen kyllä tietää muutamien lintukotolaisten olevan sitä mieltä, että joka kerran on nikkinsä blogisivuston kirjoittajiin merkinnyt, pysyy sellaisena aina ja ikuisesti halusi tai ei. Jos ei nyt aivan aktiivikirjoittaja olekaan, niin saattaa hän kuitenkin lukea toisten kirjoituksia, vieläpä kommentoida niitä.

Postaajia kuluneena vuonna oli siis kaiken kaikkiaan kaksikymmentäviisi. Heistä seitsemän oli sellaisia, jotka olivat postanneet vuoden aikana yhdestä viiteen kertaan. Yhden postauksen postaajia oli kolme. Viisi kertaa tai vähemmän postanneita ei Kärpänen laske kovin aktiivisiksi osallistujiksi, sillä onhan vuodessa 52 viikkoa ja 365 päivää. Nämä postaajat eivät myöskään olleet ahkeria kommentoijia.

Kuudesta kymmeneen postausta julkaisseita oli neljä. Useimmat heistä olivat osallistuneet myös kommentointiin melko vilkkaasti. Harvoista postauskerroista huolimatta olivat postaukset jakaantuneet tasaisesti koko vuoden osalle, joten heidät voitaneen laskea aktiivijäseniksi.

Varsinaisia aktiiveja jää tuosta suuresta joukosta siis neljätoista. Heistä jokainen on postannut yli kymmenen postausta vuoden aikana. Ahkerin on päässyt yli kuuteenkymmeneen postaukseen, ja mihin asti olisi päässytkään, ellei sammakkoprinssin suutelu kesällä olisi sotkenut hänen pasmojaan totaalisesti. Seuraavaksi ahkerin on päässyt 57 postaukseen. Hän taas oli innokkaimmillaan juuri kesäaikaan, kunnes into hiljalleen syksyn saapuessa hiipui.

Sitten on kaksi postaajaa samoilla lukemilla. Yli neljänkymmenen postauksen ovat he päässeet.  Toisella tahtoivat erilaiset hutunkeitot ja muut hämmentelyt viedä joskus aikaa virtuaalielämältä, ja toinen taas lopetti ilmeisesti tykkänään, kun tajunnanvirta alkoi ehtyä.

Yli kolmenkymmenen postauksen on päässyt kolme kirjoittajaa. Pari heistä riensi hätiin aina, kun alkoi näyttää siltä, että toisten virtuaalikynät olivat auttamattomasti kuivuneet. Kolmas taas oli innokas arvailujen postaaja, joka silloin tällöin sai varsinaisen iilin niiden esittämiseen.

Lopuille seitsemälle postaajalle kertyi kirjoituksia kolmestatoista kahteenkymmeneenkahdeksaan. Joukossa oli sellainenkin, joka jossain vaiheessa sanoi jo lopulliset hyvästit koko lintukodolle, mutta ilmeisesti paremman seuran puutteessa palasi pikkuhiljaa häntä koipien välissä takaisin. Myös sellainen postaaja oli näissä, joka em. poistujan epäilysten innoittamana postasi samalla viikolla useita postauksia osoittaakseen, miten elinvoimaisesta yhteisöstä oikein oli kyse. Sitten into raukeni.

Kärpänen huoahtaa. Tämän tarkempia tilastoja ei se viitsi ryhtyä tekemään. Ne voi jokainen halukas ja utelias tutkailla itse, ja sellaisiahan tuntuu tässä valiojoukossa riittävän. Kuten jo tuli mainittua, on Kärpäsellä huono laskupää, ja siitä johtuen voi luvuissa olla pieniä heittoja puoleen tai toiseen. Joku tarkkasilmäinen ne varmasti sieltä havaitsee, korjaa ja tuo muille julki. Kärpänen kiittää tuota tarkkasilmäistä tästä vaivannäöstä jo etukäteen.

Kärpänen luo vielä silmäyksen sivustolle. Sitten se vilkaisee ulos. Kesä on tosiaankin tullut. Pihlaja kukkii ikkunan takana, ja linnut laulavat läheisessä metsikössä. Kärpänen pyyhkii virtuaalimusteen kynästään ja laskee kynän säärenmutkastaan. Vielä viimeinen silmäys tehtyyn työhön ja sitten se lehahtaa pois kevein siiveniskuin. On tullut aika kääntää uusi lehti.