Seuraava päivä oli aikamoista melskettä. Aamun ja päivän sain sentään rauhassa loikoilla ja nukkua milloin milläkin monista nukkumapaikoistani, kun Isäntä ja Jaana lähtivät toinen töihin, toinen kouluun. Usein päiväsaikaan hyppään nukkumaan Isännän leveään sänkyyn, vaikka nykyisin en enää oikein viihdy siellä, jos ihmiset ovat sen vallanneet. Mutta kun ketään ei ole kotona, on siellä mukava köllötellä yksikseen.

Iltapäivällä alkoi tohina. Jaana tuli ensin kotiin ja alkoi heti kokoilla mattoja lattioilta. Onneksi hän sentään muisti päästää minut heti tultuaan jalannostolle, sillä olin pidätellyt pitkän päivän ja juonut aamulla täytetyn vesikuppini tyhjäksi. Tohinasta ja touhusta arvasin, että nyt siivotaan. Yritin pysytellä poissa Jaanan jaloista, etten vain vahingossa joutuisi mattokääröjen mukana pihalle. Kun imurointi alkoi, ja se huutava, keltamusta rohjo alkoi pyöriä edestakaisin lattioilla, katsoin viisaimmaksi väistyä vielä syrjemmälle.

Nuorempana pidin aina kovaa meteliä, kun imuroitiin, ja hyökkäilin pitkän luikertelevan johdon kimppuun tuon tuosta niin, että Rotta oli aivan hermostua ja komensi minua pysymään syrjemmällä. Minusta oli kummallista, ettei hän ymmärtänyt minun haluavan vain suojella häntä ja muita laumani jäseniä mokomalta huutavalta pedolta. Nyt vanhempana olen huomannut kaikki ponnisteluni turhiksi, joten enää en viitsi ja jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan. Sitä paitsi Rotta ja muutkin tuota petoa käyttävät ovat kuin ihmeen kaupalla aina selvinneet hengissä imuroinnista. Peto ei ole kyennyt heitä nujertamaan. Turha siis minunkaan lienee tuhlata energiaani asiaan, jolle en mitään mahda.

Isäntäkin kotiutui. Tervehdysten jälkeen hän raijasi matot pihalle ja sieltä alkoi kuulua kova pauke ja läiske. Olen kuullut puhuttavan pölypunkeista. Koskaan en ole sellaisia nähnyt, kuten niitä punkkeja, jotka ikävällä tavalla tarttuvat kirsuuni ja kaulaani kesäaikaan. Mutta arvelen pölypunkkien olevan samantapaisia iljettäviä olioita, joten pieni kuritus mattopiiskalla oli aivan oikein niille. Tyytyväisenä kuuntelin pihalta kuuluvaa läiskettä ja pauketta.

Tänään olikin oikein kunnon siivouksen vuoro, sillä lattiatkin pestiin. Sen jälkeen tuulelta ja auringolta tuoksuvat matot tuotiin sisälle ja levitettiin puhtaille lattioille. Yritin tutkia, löytyisikö matoista vielä inhottavia punkkeja, mutta en löytänyt yhtäkään, joten tyytyväisenä kellahdin harmaalle lempimatolle makoilemaan ja jäin kuulostelemaan, mahtaisiko laumaamme tulla tänään vieraita, sillä mihinkään muuhun ei tämä ylenpalttinen siivoaminen ja paikkojen järjestely viitannut.