Niin ku jo kerron, ois täällä melekeen voinu vaikka saunoa eilettäin, ku tulin. En kumminkaan siihen hätään voinu minkään sortin tuuletusta ees aatella, ku ulukona oli vielä kuumempi ku sisällä. Ei auttanu, ku kärsiä vaan ja puskea hikeä ulos litratolokulla.

Lähin sitte harijotuksiin, jossa sielläki meinas aivan paistua. Mutta ku tulin kotiin, oli ilima viilenny jo hivenen verran. Avasin melekeen kaikki lävet, mitkä kämpässä on, ja alon ootella tuulenhenkeä puhaltelemaan vilivottavasti. Ku sanon, että avasin kaikki lävet, tarkottaa se sitä, että avasin ikkunatki, en pelekkiä tuuletusluukkuja. Vaan olohuoneen ison ikkunan jätin avaamata, ku se pitäs aina tukea, jos sen avaa.

Johan alako ilima vaihtua! Läpiveto teki tehtäväsä, ja lämpötila alako laskea oikeen silimissä. Jätin ikkunat auki koko yöks, ja aamulla täällä oli jo ihan mukava olla. Ny tietenki on asteet kivunnu jo taas lähelle kolomeakymmentä, mutta yöllä tuuletan uuvemman kerran oikeen perusteellisesti. Ny ei passaa valittaa, kyllä tämä autuus pian loppuu, sanokaa mun sanoneen!

Reissussa tuli pistäyvyttyä Svea-mamman puolellaki. Mun silimiin osu tietysti heti ilimotus, jossa luki ”Loppis”. Sen arvaa, ettei mua pielty sieltä pois kirveelläkään. Loppishan tarkottaa kirpputoria suomeks. Jonku aikaa sitä sai haeskella, vaikka kyltti oli selevä. Sitte se löyty. Ei ollu suuren suuri tämä loppis. Yhellainen pihakirppis oli kyseessä, jota suomea puhuva mamma piti autotallin näkösessä varastossa. Hinnat ei päätä huimannu ja eurot kelepas maksuks kans, niin että tietysti mää kahtelin, mitä tarijolla oli.

Parit hyvät kengät oli myynnissä ihan olemattomalla hinnalla, mutta liian suuret oli ne tämän tuhkimon jalakaan. Sen ainaki oon oppinu, että liian suuria tai pieniä vaatteita ja kenkiä ei kannata havitella, vaikka ilimasin sais. Mutta oli siellä muutaki, ja kaikki melekeen ilimasta tavaraa.

Ostin juomalasia. Mamma kerto olleesa kaupassa töissä ja aina hamstranneesa sinne tulleita uusia tavaroita. Lasit oli semmoset kans. Ei vissiin ollu käytetty just ollenkaan. Mulle ne kyllä kelepas, ku kymmenen isoa lasia ja kolome pientä lasia sain puolellatoista eurolla. Tinkasin vielä mukaan muovikorin, johon ne oli pakattu. Lisäks ostin pienen, oikealle kankaalle maalatun taulun. Se oli niin herkkä ja makso vaan euron, etten voinu sitä sivuuttaa.

Mutta paras tuloo ny. Mammalla oli myynnissä pari rinkkaa, isompi ja vähä pienempi. Tyttärien vanhoja, vaan vähä käytettyjä ja sen näkösiä ne oliki. Ensin kahtelin isompaa, joka ois maksa viis euroa. Se oli kumminki vähä isonlainen mulle, ja sitte huomasin, että sen rintaremmin soloki oli rikki. Ei tullu kauppoja siitä rinkasta.

Käännyn pienemmän puoleen. Se oli mukavan tuntunen, ja alon sovitella sitä selekääni. Pesua se kaipas, mutta varmaan semmosen sais hyvinki pestyä ihan koneessa, niin tuumin. Mutta siitäki puuttu hihina, jolla sen ois voinu kiinnittää rinnan kohalta. Hylykäsin mokoman rinkan. Risoja ei kannata ostaa, se on yks mun periaatteitani.

Mamma kahteli rinkkaa ja sano, ettei ollu huomannu remmin puuttumista. Sen kyllä uskon, ohan rinkassa rensseliä jos jonkillaista. Emmääkään ois sitä huomannu, jos en ois koittanu rinkkaa selekääni ja yrittäny kiinnittää rinnan kohalta. Mamma tuumas, että hän heittää rinkan roskiin, ku se kerran on vajavainen.

Sillon minä sanomaan, että jos se kerran roskiin on menossa, niin siinä tapauksessa mää sen kyllä huolin. Ei siinä sen enempää kaavoja käännelty, ku mamma lupas rinkan mulle. Mun ostokset ois maksanu kaks ja puoli euroa. Makson vitosella ja sanon, että haluan vaan kaks euroa takasi. Niin että makson mää siitä rinkasta ihan viiskymmentä senttiä!

Aamulla sitte alon katella, voiko sen laittaa pesukoneeseen. Otin selekätuen pois. Se on semmosta tukevaa solumuovia, ja se oli heleppo pujottaa pois paikoltaan. Sitte vaan rinkka pyykkikoneeseen ja ohojelma päälle. Puhasta tuli, ja tuolla se ny narulla killuu kuivamassa. Olokahihinat oli sen verran paksut, että ne vaatii vähä pitemmän kuivausajan, vaikka muuta osat on jo kuivia.

Aina kannattaa avata suusa, oli sitte kyse mistä asiasta hyvään!