Vaikka alamanakassa onkin ”vaan” 834 nimipäivällistä nimeä, ei se tarkota sitä, että siinä olis sitte kaikki nimet, joita suomalaiset totteloo.1980-luvun alussa käytettiin kolomeakymmentäkahtatuhatta (32000) eri nimeä. 2000-luvun alussa niitä oli jo yli kaheksankymmentätuhatta (80000). Saarelma-Paukkala arveloo, että tällä hetkellä vois käytössä olevia nimiä olla jo satatuhatta (100000). Niin että on siinä nimiä, mistä valita, vaikka luulenki, että monet noista on niin erikoisia, ettei niitä tyhymempi heti nimiks hoksaakaan.

Suomalaiset perusnimet oli ennen vanhaan suosiossa, semmoset ku Heikki, Maija ja Matti. Nykysin monet haluaa jäläkikasvulleen mahollisimman erikoisen nimen, semmosen, jota ei olis yhelläkään toisella kakaralla. Kuulemma jo viis rosenttia lapsista saa ristikseen tai riemukseen nimen, jota ei oo kellään muulla samana vuonna syntyneellä.

Se, että kansainvälisyys kömpii Suomenki perukoille, vaikuttaa kans nimivalintoihin. Maaliman sivu on annettu nimettömille nimiä, jotka on jollaki kuulusalla henkilöllä. Popmaailman iliöt vaikuttaa kans, puhumatakaan televisiosarijoista sun muista.

Muistan työkaverivainaani kertoneen, että pieni tyttö sai jonku television jatkosarjan, oisko ollu ”Tunteita ja tuoksuja” mukaan nimen ”Crystal”. Krystalia äiti kans huuteli, ku pihalla leikkivälle lapselle oli asiaa. Olis kai paikallaan, että opeteltas sitte ees nimi lausumaan, jotta välttämät halutaan hienostella. Ja kuinka monet elvikset mahtaakaan tehä kolttosiaan ihan tavallisten talojen pihoilla, tarzaneista ja janeista puhumatakaan!

Jos ei sopivaa nimeä omalle kullanmurulle sitte löyvy, vaikka hakis sitä kissojen ja koirien kans, voi aina turvautua omaan kekseliäisyyteen. Onnistuminen nimen keksimisessä on tietysti toinen juttu, mutta ainahan voi yrittää. Luontonimet on ihan hyvä valinta. On Puolukkaa, Vadelmaa, Lunta, Kirsikkaa ja mahtaa olla jo Luumua ja Mustaherukkaaki. Jos laittaa lapselleen nimeks jonku marjakasvin nimen, niin nimipäivän puutteessa voi sitä juhulia vaikka Marjan nimipäivänä, joka muuten on 15.8.

Vanhat nimet kiertää takasi käyttöön noin saan vuojen sykleissä. Nykysin 1900-luvun alun monet muotinimet on taas tullu uuvestaan muotiin. Semmosia on vaikka Emma ja Eino. Useasti oman ikäpoloven ja samati omien vanhempien ikäpoloven nimet tuntuu lapsukaisten vanhemmista jo kuluneilta. Niitä vanhemmat nimet taas kuulostaa korvaan tuoreilta ja vähä erikoisilta. Harva laittaa lapselleen ensimmäiseks etunimeks samaa nimeä, joka itellä tai paraalla kaverilla tai omilla sisaruksilla on. Omien vanhempienki nimet tuntuu liian tavallisilta. Mutta isovanhempien ja isotätien ja -setien nimet alakaa jo kelevata ihan eri lailla.