Mutta nyt oltiin lintukodossa, jossa kaikenlaista viisautta ja tietämystä ja varsinkin halua sen julkituomiseen suorastaan opettajamaiseen tyyliin tuntui usein riittävän enemmän kuin omiksi tarpeiksi.

Nyt astui areenalle herrahenkilö, jonka sydän tuntui jo pitemmän aikaa sykähdelleen lämpimin sykäyksin plagioijan suuntaan. Tämä kommentoija toi usein oman tieteellisen näkemyksensä ja selityksensä Jaakobin (vai oliko se Eesaun) matriiseineen tavallisten kuolevaisten pähkäilyihin saaden siten monenkin niskavillat nousemaan pystyyn. Monesti vaikutti myös siltä, että kun muut puhuivat valmiista aidasta, oli tämä kommentoija vasta veistelemässä aitaan tarvittavia seipäitä.

Niin tälläkin kertaa. Hän sivuutti plagiointiaiheen varsin kevyesti huomauttamalla, ettei siitä mitään tiennyt, mutta tästä fysikaalisesta ilmiöstä, johon joku kommentoija oli puuttunut, tiesi kyllä sitäkin enemmän. Sitten saatiin lukea puuduttava selitys lämmönjohtumisen erilaisuudesta erilaisten materiaalien ja lämpötilojen ollessa kyseessä. Toisessa kommentissa oli hän sentään muistanut varsinaisen asian, mutta nytkin huomio kiinnittyi tuttisuukommentoijaan, jonka rojaltien maksusta hän kantoi huolta.

Seuraavaan väliin yritti joku raukka-anonyymi saada ääntään kuuluville aikeenaan palauttaa keskustelu varsinaiseen asiaan. Jo alkoi korkeasti koulutetussa päässäkin hiljalleen lamppu syttyä. Mutta vielä täytyi oikein adminin vakuuttaa, että kyllä se nyt vain oli juuri tämä kyseinen herrahenkilö, jota anonyymi puheillaan tarkoitti. Vaikeaa näyttää joskus olevan yksinkertaisen asian ymmärtäminen sellaisellekin, jolla arvosanoja kyllä tuntuisi riittävän.

Sitten saatiin lukea ponteva kannanotto plagiointia vastaan, vaikka kommentoija väittikin, että joskus plagiaattia on vaikea tunnistaa. Kuitenkin jos sellaisen huomaa, pitäisi hetimiten puuttua siihen, sillä kysehän on tekijänoikeuksista, joita kaikkien pitäisi kunnioittaa.

Koska plagioinnista kiinni saatu henkilö ei vielä puolella sanallakaan ollut osoittanut elonmerkkejä, katsoi sydämensä hänelle menettänyt herra velvollisuudekseen alkaa puhua hänen puolestaan. Yhtäältä ymmärrettävää, mutta toisaalta erittäin arveluttavaa.

Varsinkin ilmaisu, jossa arveltiin kirjoittajan nyt huomanneen plagiointiongelman ja muuttavan sen suhteen tapansa johdatteli ainakin kärpäsen ajattelemaan, että kommentoija ei edelleenkään pitänyt plagiointia mitenkään vakavana asiana. Riitti, että ”ongelma huomattiin ja tapoja muutettiin”. Mahtoiko se sitten tarkoittaa sitä, että plagiointia saattoi edelleen harrastaa, kunhan vain muisti peittää jälkensä tarpeeksi hyvin, ettei paljastunut.

Seuraava kommentti oli vieläkin arveluttavampi. Herra arveli, että riittää, kun plagioija pyytää tekstin oikealta omistajalta anteeksi. Itse hän voisi toimia asiassa ikään kuin välittäjänä ja sovittelijana. Sitten hypättiin käsittelemään musiikin lainausongelmaa netissä. Oliko kenelläkään tietoa asiasta? Oliko se laillista? Paljonko pitäisi kukkaroa keventää, että rojaltien maksut olisivat kunnossa?

Mutta vielä parempaa oli tulossa. Yhtäkkiä plagioinnin paljastanut bloggaaja joutuikin altavastaajan asemaan, kun äsken fyysikkona, nyt jo tietotekniikan asiantuntijana esiintyvä kommentoija ryhtyi häneltä tivaamaan, mahtoiko kaikki se, mitä tämä omassa blogissaan oli esittänyt olla varmasti omaa tuotantoa. Melko loukkaavaa käytöstä ainakin kärpäsen mielestä, kun oma mielitietty sentään on se, joka verekseltään on saatu kiinni rangaistavasta teosta.

Ja taas kerran saatiin nähdä sekin, miten ko. kommentoijalta menivät puurot ja vellit sekaisin. Yhtäkkiä plagioinnin paljastanut bloggaaja olikin anonyymi, ja ettei vain olisi ollut juuri se tuttu anonyymi, joka kommentoijan omassa blogissa vieraillessaan käytteli joskus vähän korkeasti koulutettuihin korviin sopimatonta kieltä. Ja mistä tuo mokoma oli kommentoijan oikean ammatinkin kaivellut esiin? Kyllä sietäisi varoa, kun tuollaisia väittämiä toisesta esittää.

Lyhyt on ihmisen muisti, niin perin lyhyt! tuumii nyt kärpänen ja lehahtaa vilkaisemaan kommentoijan profiilia. Siellähän se ammatti on ensimmäisenä mainittujen asioitten joukossa. Oli sen sieltä joku muukin bongannut, ja jos kärpänen oikein muistaa, kuten epäilemättä ainakin tässä asiassa muistaa, on kommentoija itse varsin monta kertaa korostamalla korostanut ammattiaan. Niin että kyllä se varmasti kaikille muille kuin ko. henkilölle on tullut selvääkin selvemmäksi...